06:55 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ανάμεικτα είναι επί του παρόντος τα μηνύματα της διοίκησης Μπάιντεν σχετικά με την επιστροφή ή μη των Ηνωμένων Πολιτειών στην πυρηνική συμφωνία για το Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία εάν το Ιράν συμμορφωθεί με αυτήν δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι

«Εάν το Ιράν συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις του βάσει της πυρηνικής συμφωνίας [JCPOA], οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν το ίδιο και στη συνέχεια θα το χρησιμοποιήσουν ως πλατφόρμα για την οικοδόμηση μιας μεγαλύτερης και ισχυρότερης συμφωνίας που θα αφορά επίσης άλλους τομείς ανησυχίας» δήλωσε η εκπρόσωπος σε ενημέρωση στην Ουάσινγκτον.

Η Ψάκι προσπάθησε επίσης να διευκρινίσει τις δηλώσεις του Προέδρου Τζο Μπάιντεν την Κυριακή όπου αναφέρθηκε πως οι ΗΠΑ δεν θα άρουν τις συντριπτικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, εκτός εάν το Ιράν σταματήσει πρώτα τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου.

«Νομίζω ότι αν ανακοινώσαμε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής, θα το κάναμε με διαφορετικό τρόπο [...] η θέση μας παραμένει ως έχει» δήλωσε η εκπρόσωπος.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή στο CBS, ο Μπάιντεν κούνησε καταφατικά το κεφάλι του όταν ρωτήθηκε αν το Ιράν θα πρέπει να «σταματήσει να εμπλουτίζει πρώτα το ουράνιο» πριν οι ΗΠΑ εξετάσουν το ενδεχόμενο επιστροφής στην πυρηνική συμφωνία. Ένας εκπρόσωπος του Προέδρου βέβαια, διευκρίνισε άμεσα ότι εννοούσε τις «δραστηριότητες εμπλουτισμού [ουρανίου] που είναι πέρα από τα όρια που περιγράφει η JCPOA».

Στις σημερινές της δηλώσεις η Ψάκι είπε πως η «ισχυρότερη συμφωνία» που αναζητούν οι ΗΠΑ θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης «με τους εταίρους μας [P5+1]  όπως έγινε όταν συνθέσαμε την JCPOA στην πρώτη θέση». Σημειώνεται ότι η ομάδα «P5+1» είναι σύμφωνα με την αναφορά στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τη Γερμανία, τα οποία διαπραγματεύθηκαν μαζί με το Ιράν για την επίτευξη της πυρηνικής συμφωνίας το 2015.

Tags:
Τζο Μπάιντεν, Λευκός Οίκος, Τζεν Ψάκι, ΗΠΑ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK