10:48 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (87)
0 02
Βρείτε μας

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα κρατήσει την ίδια στάση στο θέμα Ασάνζ, με εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ, αγνοώντας τις εκκλήσεις δεκάδων φορέων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ζητούν να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να μην εκδοθεί ο συνιδρυτής των Wikileaks.

H νέα κυβέρνηση Μπάιντεν θα εξακολουθήσει να ζητά την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ζητούν να μην προχωρήσει η έκδοση προτού λήξει η προθεσμία της έφεσης στην πολύκροτη υπόθεση του συνιδρυτή των Wikilieaks.

O εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρκ Ραϊμόντι ανέφερε την Τρίτη ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την έκδοση του Ασάνζ από τη Μεγάλη Βρετανία, επισημαίνοντας ότι ο Μπάιντεν θα αμφισβητήσει την απόφαση του Ιανουαρίου από Βρετανό δικαστή που θα απαγορεύει την έκδοση υπό τον φόβο ο Ασάνζ να τεθεί υπό αμερικανική κράτηση.

«Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την έκδοσή του» ανέφερε ο Ραϊμόντι στο Reuters, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση Τραμπ με το να επιδιώξει τη δίωξη του γνωστού ακτιβιστή για τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων.

Η δήλωση έρχεται λίγο πριν τις 12 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που λήγει η προθεσμία υποβολής έφεσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην υπόθεση έκδοσης Ασάνζ, κατά την οποία οι Αμερικανοί νομικοί θα προσπαθήσουν να προσβάλουν την απόφαση της Βρετανίδας δικαστή Βανέσα Μπαραίητσερ, ενάντια στην έκδοση.

Επιστολή πλήθους φορέων υπέρ του Ασάνζ

Κατά την τελευταία περίοδο της θητείας Τραμπ, υπήρχαν έντονες εκκλήσεις από ακτιβιστές και δημοσιογράφους που ζητούσαν να δώσει χάρη στον εκδότη των Wikileaks. Παρότι κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από την πλευρά του Τραμπ, αντίστοιχη πίεση έχει μεταφερθεί και στη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, κάτι που αποδεικνύεται από πρόσφατη επιστολή δεκάδων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταδικάζουν τις κατηγορίες εις βάρος του Ασάνζ, κάνοντας λόγο για «τεράστια απειλή στην ελευθερία του Τύπου».

«Το κατηγορητήριο κατά του Ασάνζ απειλεί την ελευθερία του Τύπου καθώς η συμπεριφορά που περιγράφεται στο κατηγορητήριο αφορά την καθημερινή συμπεριφορά του δημοσιογράφου και τη συμπεριφορά που οφείλει να έχει ένας δημοσιογράφος προκειμένου να φέρει σε πέρας τη δουλειά που απαιτεί η κοινή γνώμη» αναφέρει η επιστολή από το ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου και υπογράφεται -μεταξύ άλλων- από τη Διεθνή Αμνηστία, το ACLU και την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων.

Η επιστολή που είχε ως αποδέκτη απευθείας το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αντανακλά αντίστοιχα επιχειρήματα τα οποία είχαν γίνει αποδεκτά από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που αρνήθηκε να κατηγορήσει τον Ασάνζ κατά τη διάρκεια της οκταετούς θητείας του στη βάση ότι οι ενέργειες των Wikileaks ήταν «εντός πλαισίου» με την καθιερωμένη «συμπεριφορά» ενός δημοσιογράφου. Ο Μπάιντεν, που υπήρξε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομπάμα, φαίνεται ότι δεν συμμερίζεται την ίδια άποψη και επιλέγει να ακολουθεί την πολιτική Τραμπ υπέρ της έκδοσης Ασάνζ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ αντιμετωπίζει 17 κατηγορίες με βάση τον νόμο περί Κατασκοπείας, για τον ρόλο του στη δημοσίευση απόρρητου υλικού, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων εγγράφων που αποτελούσαν το αρχείου πολέμου με το Ιράκ και το Αφγανιστάν όπως επίσης και το περιβόητο βίντεο της «Παράπλευρης απώλειας», το οποίο αποτυπώνει τα πυρά κατά πολιτών -κάποιοι εκ των οποίων δημοσιογράφοι- το 2007. Αυτή τη στιγμή κρατείται στη βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, όπου και περιμένει την απόφαση για την έκδοσή του.

Θέμα:
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (87)
Tags:
Δίκη Ασάνζ, Τζούλιαν Ασάνζ, ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK