20:45 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Με στόχο το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (12/02, τοπική ώρα), έχει αρχίσει η διαδικασία αναθεώρησης της πολιτικής για το μέλλον της εγκατάστασης από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Τη διαδικασία αναθεώρησης της πολιτικής για το μέλλον της φυλακής στον κόλπο του Γκουαντάναμο, με απώτερο στόχο το κλείσιμό της, έχει λάβει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (12/02, τοπική ώρα). 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του «Washington Examiner» που επικαλείται την εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, Έμιλι Χορν.

Χαρακτηριστικά, η Αμερικανίδα αξιωματούχος δήλωσε:

«Εμείς στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αξιολογούμε την τρέχουσα κατάσταση που κληρονόμησε η κυβέρνηση Μπάιντεν από την προηγούμενη, σύμφωνα με τον ευρύτερο στόχο μας για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο».

Ωστόσο, η ίδια διευκρίνισε ότι υπάρχουν ορισμένες βασικές θέσεις που πρέπει πρώτα να συμπληρωθούν σε κρίσιμα υπουργεία για την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, πριν μπορέσει να σημειωθεί πρόοδος με στόχο το κλείσιμο της εγκατάστασης.

Υπενθυμίζεται πως η Διεθνής Φυλακή στον Κόλπο του Γκουαντάναμο δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, εκπρόσωποι ορισμένων διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΕ και του ΟΗΕ, κάλεσαν τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να κλείσει αμέσως τη φυλακή στον κόλπο του Γκουαντάναμο, επειδή πολλοί κρατήθηκαν εκεί χωρίς δίκη ή έρευνα και βασανίστηκαν.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε υπογράψει προεδρικό διάταγμα για κλείσιμο του Γκουαντάναμο πάνω από 10 χρόνια πριν, ωστόσο οι προθέσεις του ήταν ανεπιτυχείς, καθώς το Κογκρέσο αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει την απόφασή του.

Στη συνέχεια, ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε το διάταγμα του Ομπάμα παρά το ότι νέοι κρατούμενοι εξακολουθούν να μην πηγαίνουν στο Γκουαντάναμο.

Πάντως, συνολικά 775 κρατούμενοι πέρασαν από το Γκουαντάναμο, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητά τους δεν εμφανίστηκε ποτέ ενώπιον δικαστηρίου και πλέον στην αμερικανική βάση, στην Κούβα, όπου βρίσκεται η φυλακή, απομένουν μόνο περίπου 40 άτομα.

Tags:
Washington Examiner, φυλακή, κλείσιμο, Γκουαντάναμο, ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK