00:03 06 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
Δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα στο Ιράν (45)
0 01
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ιράν να πάρει πίσω την απόφαση για περιορισμό των επιθεωρήσεων από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν το Ιράν να αντιστρέψει την απόφαση περιορισμού των επιθεωρήσεων από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. 

«Το Ιράν πρέπει να αντιστρέψει αυτά τα βήματα και να αποφύγει να λάβει άλλα που θα επηρεάσουν τις διαβεβαιώσεις της IAEA, στις οποίες… βασίζεται ολόκληρος ο κόσμος» δήλωσε ο Πράις.

Τη Δευτέρα, το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε εκ νέου τις προθέσεις του Ιράν να περιορίσει την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου για τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων από τις 21 Φεβρουαρίου. Το υπουργείο τόνισε ότι αυτό θα αφορά μόνο πρόσθετες επιθεωρήσεις.

Σύμφωνα με τον Μοστάμπα Ζονούρ, τον επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής στο ιρανικό κοινοβούλιο, η Τεχεράνη θα περιορίσει τη συνεργασία της με την IAEA εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν επιλύσουν το ζήτημα των αμερικανικών κυρώσεων κατά του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού κλάδου του Ιράν και δεν διευκολύνουν την εξομάλυνση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου έως την προαναφερθείσα ημερομηνία.

​Στις αρχές του μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Ζαβάντ Ζαρίφ είπε στο CNN ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταργήσουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν και να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία εάν θέλουν πραγματικά να διακόψουν τις πολιτικές του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ζαρίφ τόνισε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου, η Τεχεράνη θα μείωνε την παρουσία επιθεωρητών του ΟΗΕ στη χώρα, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι το παράθυρο είναι κλειστό».

Τον Δεκέμβριο, μέλη του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA ή η πυρηνική συμφωνία του Ιράν) εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να υποστηρίξουν μια πιθανή επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία, κάτι που θεωρήθηκε πολύ πιθανό μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ήταν Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη στιγμή της διαπραγμάτευσης της πυρηνικής συμφωνίας.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από την JCPOA το 2018 και εισήγαγε σκληρές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, ωθώντας την να εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας.

Τον Δεκέμβριο, το Ιράν θέσπισε νόμο για να αυξήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου και να σταματήσει τις επιθεωρήσεις των Ηνωμένων Εθνών για τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις ως απάντηση στη δολοφονία του πυρηνικού φυσικού Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο οργανισμός ατομικής ενέργειας του Ιράν ανακοίνωσε ότι η χώρα είχε καταφέρει να εμπλουτίσει το ουράνιο κατά 20% στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων Φάρντοου.

Θέμα:
Δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα στο Ιράν (45)
Tags:
Τζαβάντ Ζαρίφ, Ζαβάντ Ζαρίφ, πυρηνική συμφωνία, πυρηνικά όπλα, πυρηνικά, ΗΠΑ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK