11:48 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

«Ναι» σε ενδεχόμενη πρόσκληση της Ε.Ε. για εξαμερή συνάντηση με το Ιράν ώστε να συζητηθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι έτοιμη να απαντήσει η Ουάσινγκτον όπως δήλωσε, την Πέμπτη (18/02, τοπική ώρα), Αμερικανός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις δήλωσε, την Πέμπτη (18/02, τοπική ώρα), πως η χώρα του είναι έτοιμη να αποδεχθεί την πρόσκληση της Ε.Ε. για συνάντηση με το Ιράν με τη μορφή 5+1 ώστε να συζητηθεί με διπλωματικό τρόπο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. 

Συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε:

«Οι ΗΠΑ θα αποδεχθούν μια πρόσκληση από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για να συμμετάσχουν σε μια συνάντηση 5+1 και του Ιράν ώστε να συζητήσουν με διπλωματικό τρόπο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Επισημαίνεται πως η μορφή 5+1 περιλαμβάνει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Κίνα και τη Ρωσία, καθώς και τη Γερμανία.

Τα έξι έθνη, μαζί με την Ε.Ε. και το Ιράν, είναι από κοινού τα μέρη που διαμόρφωσαν το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) το 2015 και χάρη σε αυτή τη συμφωνία μειώθηκαν οι κυρώσεις κατά της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα αποδοχής αυστηρών περιορισμών στην ποιότητα και στην ποσότητα ουρανίου που θα μπορούσε να τελειοποιήσει.

Επίσης, την Πέμπτη (18/02, τοπική ώρα), η Ουάσινγκτον ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ πως ακύρωσε την απόπειρα της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ για επαναφορά κυρώσεων στο Ιράν, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το Reuters. 

Άλλωστε, σχεδόν ολόκληρο το Συμβούλιο Ασφάλειας αρνήθηκε να υποστηρίξει την κίνηση της Ουάσινγκτον εκείνη τη στιγμή, καθώς οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία το 2018.

Πάντως, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ έχει υποστηρίξει πως ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ, θα μπορούσε ενδεχομένως να «βολιδοσκοπήσει» μια επιστροφή στο JCPOA μέσω της λειτουργίας του γραφείου του ως συντονιστικού της κοινής επιτροπής που παρακολουθεί την εκπλήρωση της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία μονομερώς το 2018, ισχυριζόμενη ότι το Ιράν παραβίαζε κρυφά τους όρους της και επεδίωκε την απόκτηση ενός πυρηνικού όπλου.

Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ επανέφεραν τις επιζήμιες κυρώσεις τους, αλλά καμιά άλλη χώρα δεν ακολούθησε επειδή δεν διαπιστώθηκε παραβίαση της συμφωνίας από το Ιράν.

Εντούτοις, η κίνηση της Ουάσινγκτον ενθάρρυνε την Τεχεράνη να αρχίσει να απομακρύνεται από τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας και, τον Δεκέμβριο του 2020, ψηφίστηκε νόμος που επιταχύνει τη διαδικασία εμπλουτισμού, αυξάνοντας την καθαρότητα και τον όγκο του ουρανίου.

Το Ιράν αρνείται ότι ενδιαφέρεται να αναπτύξει πυρηνικό όπλο και η καθαρότητα το ουρανίου -μέχρι στιγμής- δεν υπερβαίνει το 20%, το οποίο είναι χρήσιμο μόνο για την τροφοδότηση πυρηνικών σταθμών.

Tags:
Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, πυρηνική συμφωνία, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK