16:01 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ελπίδα για συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα στο ζήτημα του Ιράν εξέφρασε, την Πέμπτη (18/02, τοπική ώρα), αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι τα κοινά συμφέροντα θα επιτρέψουν τη συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα για το ιρανικό ζήτημα, όπως δήλωσε την Πέμπτη (18/02, τοπική ώρα), ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών σε δημοσιογράφους. 

Άλλωστε, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε, την Πέμπτη (18/02, τοπική ώρα), το ενδιαφέρον της για διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη υπό την αιγίδα της Ε.Ε. και με τη συμμετοχή των «έξι» διεθνών διαμεσολαβητών, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας και του Πεκίνου.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του RIA Novosti, δήλωσε:

«Στο παρελθόν, η Ρωσία και η Κίνα έπαιξαν εποικοδομητικό ρόλο κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), καθώς δεν ενδιαφέρονταν για το αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δεν ενδιαφέρονταν για μια σύγκρουση στην περιοχή».

Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε πως τα ίδια συμφέροντα είναι πιθανό να παραμείνουν και, παρά τις σοβαρές διαφωνίες, είναι δυνατόν να συνεργαστούμε με τη ρωσική και την κινεζική πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία μονομερώς το 2018, ισχυριζόμενη ότι το Ιράν παραβίαζε κρυφά τους όρους της και επεδίωκε την απόκτηση ενός πυρηνικού όπλου. 

Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ επανέφεραν τις επιζήμιες κυρώσεις τους, αλλά καμιά άλλη χώρα δεν ακολούθησε επειδή δεν διαπιστώθηκε παραβίαση της συμφωνίας από το Ιράν.

Εντούτοις, η κίνηση της Ουάσινγκτον ενθάρρυνε την Τεχεράνη να αρχίσει να απομακρύνεται από τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας και, τον Δεκέμβριο του 2020, ψηφίστηκε νόμος που επιταχύνει τη διαδικασία εμπλουτισμού, αυξάνοντας την καθαρότητα και τον όγκο του ουρανίου.

Το Ιράν αρνείται ότι ενδιαφέρεται να αναπτύξει πυρηνικό όπλο και η καθαρότητα το ουρανίου -μέχρι στιγμής- δεν υπερβαίνει το 20%, το οποίο είναι χρήσιμο μόνο για την τροφοδότηση πυρηνικών σταθμών.

Tags:
Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πυρηνική συμφωνία, Ιράν, Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK