11:49 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Αντίθετος με την ιδέα του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, για πρόσκληση της Ρωσίας στην G7 εμφανίζεται ο Τζο Μπάιντεν, όπως επισημάνθηκε την Παρασκευή (19/02).

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε την Παρασκευή (19/02) πως οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η απόφαση για πρόσκληση της Ρωσίας στην Ομάδα των G7 σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. 

Συγκεκριμένα, η Ψάκι δήλωσε σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters:

«Προφανώς, η πρόσκληση θα γίνει σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην G7».

Ωστόσο, η ίδια έσπευσε να σημειώσει ότι η διοίκηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν καλεί τη Ρωσία να ενταχθεί στην G7.

Υπενθυμίζεται ότι η μορφή της G8 υπάρχει από το 1998 αλλά, το 2014, μετατράπηκε σε G7 όταν στο πλαίσιο των γεγονότων στην Κριμαία, τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής στο Σότσι και, εντούτοις, συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες χωρίς τη Ρωσία.

Ακόμα, το 2020, ο -τότε- Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η παρουσία της Ρωσίας στην G7 απαιτεί κοινή λογική και ανέβαλε τη συνάντηση της ομάδας για τον περασμένο Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ότι θέλει να προσκαλέσει τέσσερις επιπλέον χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αλλά η εν λόγω Σύνοδος Κορυφής της G7 δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημείωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η Ρωσία δεν θέλει να επιστρέψει στην G7, καθώς αυτή η μορφή δεν έχει προοπτικές.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι η συμμετοχή στην G7 και η μετατροπή της σε G8, δεν είναι αυτοσκοπός για τη Ρωσική Ομοσπονδία, από αυτήν την άποψη, καθώς η μορφή της G20 μοιάζει να είναι προτιμότερη.

Tags:
Τζο Μπάιντεν, ΗΠΑ, Ρωσία, G7
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK