08:19 03 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Άνευ προϋποθέσεων φαίνεται πως προσέρχονται οι ΗΠΑ στην εξαμερή συνάντηση με το Ιράν όπως δήλωσε, την Παρασκευή (19/02, τοπική ώρα), κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, δήλωσε την Παρασκευή (19/02, τοπική ώρα) πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να θέσουν όρους για τη συνάντηση των έξι με το Ιράν. 

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC:

«Μιλάτε για προϋποθέσεις, αλλά ανακοινώσαμε, χθες (Πέμπτη 19/02), ότι θέλουμε με τη μορφή P5+1, δηλαδή τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη Γερμανία - να καθίσουμε με τους Ιρανούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τους συμμάχους και τους εταίρους μας δίπλα μας σε μια συνάντηση υπό την αιγίδα της Ε.Ε.. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία μονομερώς το 2018, ισχυριζόμενη ότι το Ιράν παραβίαζε κρυφά τους όρους της και επεδίωκε την απόκτηση ενός πυρηνικού όπλου. 

Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ επανέφεραν τις επιζήμιες κυρώσεις τους, αλλά καμιά άλλη χώρα δεν ακολούθησε επειδή δεν διαπιστώθηκε παραβίαση της συμφωνίας από το Ιράν.

Εντούτοις, η κίνηση της Ουάσινγκτον ενθάρρυνε την Τεχεράνη να αρχίσει να απομακρύνεται από τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας και, τον Δεκέμβριο του 2020, ψηφίστηκε νόμος που επιταχύνει τη διαδικασία εμπλουτισμού, αυξάνοντας την καθαρότητα και τον όγκο του ουρανίου.

Το Ιράν αρνείται ότι ενδιαφέρεται να αναπτύξει πυρηνικό όπλο και η καθαρότητα το ουρανίου -μέχρι στιγμής- δεν υπερβαίνει το 20%, το οποίο είναι χρήσιμο μόνο για την τροφοδότηση πυρηνικών σταθμών.

Tags:
Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ΗΠΑ, πυρηνική συμφωνία, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK