14:51 01 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τον ερχόμενο Ιούλιο, οι κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με την δεύτερη παρτίδα του ρωσικού αντιβαλλιστικού - αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κίνα θα λάβει το δεύτερη παρτίδα του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία αυτό το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται πως το Πεκίνο υπέγραψε σύμβαση ύψους 3 δισ. δολαρίων το 2015 για να αποκτήσει έξι από τα συστήματα, τα οποία είναι αρκετά ισχυρά ώστε να προκαλούν ανησυχία στην Ουάσιγκτον όταν κάποια χώρα εκτός της Ρωσίας τους προμηθεύεται.

Η δεύτερη παρτίδα των αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας (PLARF) τον Ιούλιο — πέντε μήνες νωρίτερα από τοναρχικό προγραμματισμό — ανέφερε το Diplomat την Τετάρτη.

Οι εκθέσεις παραμένουν ανεπιβεβαίωτες από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Η πρώτη μονάδα S-400 της Κίνας έφθασε στη χώρα τον περασμένο Μάιο, αφού προηγουμένως το πλοίο που τη μετέφερε αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Ρωσία στο μέσο του ταξιδιού, όταν αντιμετώπισε καταιγίδα στη Μάγχη, η οποία προκάλεσε βλάβη σε κάποιο από το βοηθητικά εξοπλισμό του συστήματος, ανέφερε το Sputnik. Το PLARF πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή του συστήματος τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το S-400 είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σύστημα επειδή είναι αποτελεσματικό και φθηνό, σε σύγκριση με τα αμερικανικά συστήματα όπως το MIM-104 Patriot. Με βεληνεκές των 600 χλμ και έχοντας την ικανότητα να καταρρίψει στόχους που ίπτανται στα 27 χιλιόμετρα, μια μόνο μονάδα S-400 μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα μέχρι και 72 πυραύλους που κατευθύνονται σε 36 διαφορετικούς εναέριους στόχους.

Κάθε μονάδα περιλαμβάνει ένα κέντρο ελέγχου με σύστημα ραδιοεπικοινωνίας, έναν σταθμό ραντάρ παντός υψομέτρου, έναν φορητό πύργο κεραίας και μέχρι έξι συστήματα αεράμυνας, τα οποία αποτελούνται από σταθμό ραντάρ και μέχρι 12 συστήματα εκτόξευσης. Κάθε σύστημα εκτόξευσης αποτελείται από τέσσερις σωλήνες στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, το οποίο ανυψώνονται για να εκτοξεύσουν κάθετα τα βλήματά τους, επιτρέποντάς τους να τα εξαπολύσουν ταχύτατα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Η Κίνα ήταν ο πρώτος αγοραστής του ρωσικού συστήματος. Η προμήθεια αυτή άνοιξε τον δρόμο για πωλήσεις του συστήματος σε πλήθος άλλων αγοραστών, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας και πρόσφατα της Τουρκίας, η οποία καλείται να επιλέξει ανάμεσα στο προηγμένο αμερικανικό F-35 και τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας.

«Έχουμε σαφώς προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η ενδεχόμενη απόκτηση του S-400 θα οδηγήσει σε επανεκτίμηση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Sputnik τη Δευτέρα. Η Ουάσιγκτον έπαψε να προμηθεύει την Άγκυρα με εξαρτήματα για το F-35 και άρχισε να ερευνά νέες πηγές ανταλλακτικών για τα αεροσκάφη, τα οποία κατασκεύαζε προηγουμένως η Τουρκία.

Ενώ τα τέσσερα συστήματα S-400 που αγοράζει η Τουρκία από τη Μόσχα θα κοστίσουν στην Άγκυρα 2,5 δισ. δολάρια, η αμερικανική αντιπρόταση, το σύστημα Patriot έχει ένα κόστος το οποίο ανέρχεται στα 3,5 δισ. δολάρια, καθιστώντας το ρωσικό σύστημα σχεδόν έξι φορές φθηνότερο. Το Μαρόκο, το Ιράκ και η Λευκορωσία εξέφρασαν επίσης ενδιαφέρον για το S-400.

Οι αναφορές που έρχονται εν μέσω ειδήσεων ότι η Μόσχα εξετάζει επίσης την ανάπτυξη μιας εξαγωγικής παραλλαγής των νέων αεροσκαφών Su-57 stealth, ειδικά για την Κίνα. Το Sputnik ανέφερε την Τρίτη ότι το Πεκίνο, το οποίο έχει ήδη δύο αεροσκάφη πέμπτης γενιάς υπό ανάπτυξη, ενδέχεται να αποκτήσει το προηγμένο αεροπλάνο για να μάθει από τους μηχανικούς της Sukhoi.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στο Τμήμα Ανάπτυξης Εξοπλισμού της Κινεζικής Στρατιωτικής Επιτροπής και στον επικεφαλής του, Λι Σάνγκφου, για την αγορά του συστήματος, το οποίο η Ουάσινγκτον απαγόρευσε με τον νόμο (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act — CAATSA) του 2017, ένα νόμο που αποσκοπεί στην αποδυνάμωση της Ρωσίας, του Ιράν και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ), πλήττοντας τους αγοραστές των όπλων τους.

Tags:
S-400, Su-57, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK