06:06 29 ΜΑΡΤΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
203
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, έδωσε το «παρών» στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, στο πλαίσιο της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης «Ηνίοχος 2019».

Το ενδεχόμενο απόκτησης των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-35 άφησε «ανοιχτό» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στο περιθώριο της διεθνούς αεροπορικής άσκησης «Ηνίοχος 2019».

«Εμείς πέρα από την αναβάθμιση των F16 είμαστε και στη διαδικασία να επιλέξουμε το καινούργιο αεροπλάνο που θα έχει η Ελλάδα ώστε να μπούμε σιγά σιγά στη νέα γενιά αεροσκαφών» δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, κληθείς να σχολιάσει πρόσφατο δημοσίευμα, το οποίο έκανε λόγο για πιθανή πώληση F-35 στην Ελλάδα και άλλες τέσσερις χώρες. 

Και πρόσθεσε: «Η δήλωση που έγινε στο αμερικάνικο κογκρέσο βοηθάει σ' αυτή την προοπτική. Θα το εξετάσουμε, όλες τις συνιστώσες, και θα δούμε τι θα γίνει».

Υπενθυμίζεται ότι ο γραμματέας του προγράμματος των F-35 γνωστοποίησε την πρόθεση των ΗΠΑ να επεκτείνουν τις πωλήσεις των μαχητικών αεροσκαφών σε ακόμη πέντε χώρες. Πρόκειται για τις Σιγκαπούρη, Ελλάδα, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία.

Ταυτόχρονα, από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, ο κ. Αποστολάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην προώθηση διεθνών αμυντικών συνεργασιών και πρωτοβουλιών. 

Επανέλαβε δε, ότι «η άσκηση "ΗΝΙΟΧΟΣ" παρέχει τη δυνατότητα διεθνούς ρεαλιστικής αεροπορικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε διακλαδικό περιβάλλον».

Και πρόσθεσε: «Μ' αυτόν τον τρόπο η επιτευχθείσα διάδραση και συνεργασία συμβάλλουν, πέραν του προφανούς επιχειρησιακού οφέλους στον αμυντικό τομέα, και στην ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών».

Την ίδια ώρα, ο κ. Αποστολάκης υποστήριξε ότι «τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχές μεγάλης στρατηγικής σημασίας, χαρακτηριζόμενες από ευρύ φάσμα προκλήσεων ασφαλείας».

«Οι πολυμερείς αμυντικές συνεργασίας συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας σε διεθνές επίπεδο» κατέληξε.

Ο κ. Αποστολάκης βρέθηκε στην αεροπορική βάση, συνοδεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Χρήστο Χριστοδούλου, και των επικεφαλής των Γενικών Επιτελείων.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Ηνίοχος 2019» λαμβάνει χώρα από την 1η έως τις 12 Απριλίου, σ' όλο το FIR Aθηνών, με τη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων «τρίτων χωρών» και την υποστήριξη μονάδων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Σχετικά:

«Ηνίοχος 2019»: Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από την Αθήνα
Ξεκινάει ο «Ηνίοχος 2019», ασκήσεις ετοιμότητας σ' όλο το FIR Αθηνών
Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις, ξεκινάει η άσκηση «Ηνίοχος 2019»
Tags:
αεροπορία, στρατιωτικά γυμνάσια, μαχητικά αεροσκάφη, στρατιωτική άσκηση, υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Ένοπλες Δυνάμεις, Ευάγγελος Αποστολάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK