06:05 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Στην Τουρκία οι S-400 (118)
0 0 0
Βρείτε μας

«Ο εξοπλισμός της Άγκυρας με S-400 είναι κάτι που μας ανησυχεί από την ώρα που ανακοινώθηκε», σημείωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφέροντας ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις εξελίξεις.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, αναφερόμενος στη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και στη Ρωσία για την αγορά των S-400 και τις αντιδράσεις που εκφράζονται από τις ΗΠΑ. 

Ο υπουργός Άμυνας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε: «Ο εξοπλισμός της Άγκυρας με S-400 είναι κάτι που μας ανησυχεί από την ώρα που ανακοινώθηκε. Είναι μια δυνατότητα που προκύπτει για τη γείτονα χώρα, την οποία δε μπορούμε να την πάρουμε και να τη θεωρήσουμε σαν αμυντική δυνατότητα, όπως χαρακτηρίζεται από την Τουρκία». 

Παρατηρώντας ότι «υπάρχει μια πολύ σοβαρή κρίση στις σχέσεις της Αμερικής με την Τουρκία εξαιτίας αυτού του θέματος», τόνισε: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, οι θέσεις μας είναι συγκεκριμένες, τις απόψεις μας τις έχουμε καταθέσει και περιμένουμε να έχουμε καλύτερη εξέλιξη».

Υεπνθυμίζεται ότι επιστρέφοντας από την επίσκεψή του στη Ρωσία ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν, δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες ότι η παράδοση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 μπορεί να γίνει νωρίτερα, πριν από τον Ιούλιο. 

Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε τη Μόσχα στις 8 Απριλίου και συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντμίρ Πούτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν για τις παραδόσεις των S-400

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε σήμερα πως η υπόθεση των S-400 έχει κλείσει οριστικά και πως είναι παράλογο να αμφισβητείται γι' αυτό το λόγο η συμμετοχή της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ.

Αυτά, καθώς ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς είχε αποστείλει, προ λίγων ημερών, μήνυμα προς την Τουρκία, σημειώνοντας επί της ουσίας ότι πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στους S-400.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια του σύστηματος αεράμυνας S-400 to 2017. Στις αρχές του Μαρτίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεβεβαίωσε και πάλι ότι η συμφωνία με τη Ρωσία έχει ολοκληρωθεί, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι πιθανή στο μέλλον και μια νέα συμφωνία με τη Ρωσία για το προηγμένο σύστημα S-500.

Πέρα από το θέμα των S-400, ο Ευάγγελος Αποστολάκης αναφέρθηκε σήμερα και στο νομοσχέδιο που κατέθεσαν γερουσιαστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νομοσχέδιο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για τις παραβιάσεις σε Αιγαίο και Κύπρο

«Το σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι είναι στη θετική κατεύθυνση. Νομίζω ότι αυτό αναδεικνύει την Ελλάδα ως πολύ σοβαρό δρώντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της Ελλάδος», είπε και συνέχισε:

«Θεωρώ ότι είναι πρώτη φορά που το αμερικανικό Κοινοβούλιο δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον ακόμα και για τις παραβιάσεις που γίνονται στην περιοχή της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Όπως ξέρετε, έχουν ζητήσει ενημέρωση και καταγραφή όλων των παραβιάσεων και των παρενοχλήσεων που έχουν γίνει».

«Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να μας κάνει αισιόδοξους, γιατί δείχνει ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας, ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τα διεθνή θέματα, όλη αυτή η προσπάθεια που έχει γίνει για να διατηρήσουμε την ηρεμία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, έχει αναδείξει την Ελλάδα σε έναν πολύ αξιόπιστο δρώντα στο χώρο της άμυνας και της ασφάλειας. Και εκτιμώ ότι θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό είναι βέβαια, όπως ξέρετε, και ένα αποτέλεσμα της αρχής που έχει γίνει με τον στρατηγικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που σημαίνει ότι αυτός ο στρατηγικός διάλογος είναι ενεργός και όσα έχουν συζητηθεί μπαίνουν σε διαδρομή εφαρμογής», ανέφερε ακόμη.

Θέμα:
Στην Τουρκία οι S-400 (118)
Tags:
S-400, Ευάγγελος Αποστολάκης, Ρωσία, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK