06:55 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Εντός του τρέχοντος έτους θα μπορούσε πιθανότατα να τεθεί σε καθεστώς αρχικής επιχειρησιακής ετοιμότητας το αεροσκάφος J-20, η κινεζική απάντηση στα αμερικανικά F-35.

Ο στρατηγός Τσαρλς Μπράουν, επικεφαλής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων του Ειρηνικού, αποκάλυψε πρόσφατα ότι εάν η κατάσταση εξελιχθεί στον ίδιο ρυθμό, το μαχητικό Chengdu J-20 της Κίνας θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί ως έτοιμο να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις σε πραγματικές συνθήκες στο τέλος του χρόνου.

Αυτό δεν είναι κάτι καλό για τις αμερικανικές δυνάμεις και ο Μπράουν σημείωσε σε ένα άρθρο της Τετάρτης στο Bloomberg ότι η κίνηση θα προκαλέσει μια «μεγαλύτερη απειλή, μεγαλύτερη επιχειρησιακή ικανότητα» για τους Κινέζους πιλότους. «Η αίσθηση του τρόπου με τον οποίο οι Κινέζοι λειτουργούν είναι κάπως βαθμιαία… Θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν το αεροσκάφος», είπε.

Ο Μπράουν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αντισταθούν στις δυνατότητες του J-20, αυξάνοντας την ανάπτυξη αεροσκαφών F-35 που έχουν τοποθετηθεί από την Αμερική στον Ειρηνικό.

Όμως, το μονοθέσιο, δικινητήριο, παντός καιρού, πέμπτης γενιάς μαχητικό δεν είναι το μόνο κινεζικό αεροσκάφος που προκαλεί ανησυχία μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον διοικητή, υπάρχει επίσης η πεποίθηση ότι η Κίνα σχεδιάζει να αναπτύξει έναν βομβαρδιστικό πολλαπλού ρόλου που θα είναι σε θέση να μεταφέρει τόσο πυρηνικά όσο και μη πυρηνικά όπλα ακριβείας. Χωρίς να υποδεικνύει εάν η Κίνα διαθέτει την τεχνολογία για να δημιουργήσει ένα τέτοιο βομβαρδιστικό,ο Μπράουν αναφέρει ότι δεν «πιστεύει ότι η Κίνα βρίσκεται πολύ μακριά από το να καταφέρει κάτι τέτοιο».

Αυτή, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρθηκε πως η Κίνα αναπτύσσει ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος. Νωρίτερα φέτος, η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για την κινεζική στρατιωτική ισχύ, αποκαλύπτοντας ότι η Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού «αναπτύσσει νέα βομβαρδιστικά stealth μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας».
Η έκθεση σημειώνει ότι τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν πιθανότατα για την «επίθεση κατά περιφερειακών και παγκόσμιων στόχων» και ότι «η τεχνολογία stealth συνεχίζει να διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των νέων αεροσκαφών, τα οποία πιθανότατα θα φθάσουν σε καθεστώς αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας όχι νωρίτερα από το 2025».

Προσθέτει ότι οι συνεχείς προσπάθειες της Κίνας για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της «καλύπτουν το χάσμα με τις δυτικές αεροπορικές δυνάμεις σε ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, όπως η απόδοση των αεροσκαφών, η C2 και ο ηλεκτρονικός πόλεμος".

Tags:
μαχητικό αεροσκάφος, J-20, F-35, Ειρηνικός, Κίνα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK