18:11 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Πλοίο με στρατιωτικό προσωπικό της Κίνας αναχωρεί από λιμάνι στο Τζαντσιάνγκ με προορισμό τη στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί

Πεντάγωνο: Η Κίνα μπορεί να φτιάξει βάσεις στο Πακιστάν για τον «Δρόμο του Μεταξιού»

© AP Photo/ Wu Dengfeng/Xinhua News Agency
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αναφορά του αμερικανικού Πενταγώνου επισημαίνει το ενδεχόμενο δημιουργίας κινεζικών στρατιωτικών βάσεων σε άλλες χώρες, όπως στο Πακιστάν, για την προστασία έργων στο πλαίσιο του «Δρόμου του Μεταξιού».

Το Πεκίνο μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες στρατιωτικές βάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο για να προστατεύσει τις επενδύσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τον «Δρόμο του Μεταξιού» (Belt and Road Initiative), όπως αναφέρει το Πεντάγωνο σε έκθεση προς το Κογκρέσο για τον κινεζικό στρατό και τις εξελίξεις στην ασφάλεια.

Με την Κίνα να διαθέτει μόνο μία εξωχώρια στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί, οι τοποθεσίες που στοχεύει θα μπορούσαν να είναι σε Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Ασία και δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η πρόοδος της Κίνας σε έργα όπως η πρωτοβουλία "Δρόμος του Μεταξιού" πιθανότατα θα οδηγήσει σε στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό μέσω της αντιληπτής ανάγκης για παροχή ασφάλειας σε έργα του OBOR (σ.σ. της πρωτοβουλίας)», επισημαίνει το έγγραφο.

Το έγγραφο στέκεται στην προσπάθεια της Κίνας να «δημιουργήσει πρόσθετες στρατιωτικές βάσεις σε χώρες με τις οποίες έχει μια μακροχρόνια φιλική σχέση και παρόμοια στρατηγικά συμφέροντα, όπως το Πακιστάν, και στις οποίες υπάρχει προηγούμενο για τη φιλοξενία ξένων στρατευμάτων».

Τον Μάρτιο, εκπρόσωπος του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, προέτρεψε την ιταλική κυβέρνηση να μην συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της Κίνας, κάνοντας λόγο για ένα «ματαιόδοξο έργο».

Λίγο μετά, όμως, η Ιταλία έγινε η πρώτη μεγάλη δυτική χώρα που υποστήριξε την πρωτοβουλία, η οποία προβλέπει την προώθηση επενδύσεων σε έργα που θα συνέδεαν δεκάδες χώρες σε ολόκληρη την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη μέσω της δημιουργίας δικτύων υποδομής παρόμοιων με τις αρχαίες εμπορικές οδούς του Δρόμου του Μεταξιού.

Κατά τη διάρκεια του 2ου φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της πρωτοβουλίας στο Πεκίνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε με τη σειρά του, ότι οι μεγάλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι έτοιμες να υπογράψουν μνημόνιο σχετικά με την πρωτοβουλία ως ομάδα και όχι μεμονωμένα κράτη.

Tags:
στρατιωτική βάση, δρόμος του μεταξιού, Πεντάγωνο, ΗΠΑ, Πακιστάν, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK