19:28 29 ΜΑΡΤΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
1 0 0
Βρείτε μας

Πρώην στρατιωτικός εξηγεί τι συνέβη και το ισραηλινό αμυντικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος» δεν κατόρθωσε να αναχαιτίσει το σύνολο των ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας κατά ισραηλινών στόχων.

 

Εκτεταμένη επίθεση με πάνω από 690 ρουκέτες εξαπολύθηκε κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας από τις 4 Μαΐου και για τις επόμενες 48 ώρες, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF). Παρότι οι περισσότερες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό αμυντικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dome), ορισμένες κατόρθωσαν να φτάσουν στο στόχο προκαλώντας θύματα.

Σε συνέντευξή του στην Jerusalem Post, ο πρώην επικεφαλής του τμήματος έρευνας στρατιωτικής αντικατασκοπείας, Γιαακόβ Αμίντρορ, αποκάλυψε ότι το σύστημα «Σιδερένιος Θόλος» δεν κατόρθωσε να αναχαιτίσει το σύνολο των ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα για μια σειρά από λόγους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα βασικά προβλήματα ήταν ότι ορισμένες από τις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από πολύ κοντινή απόσταση, με αποτέλεσμα ο «Σιδερένιος Θόλος» να μην έχει αρκετό χρόνο να αντιδράσει και να αναχαιτίσει τα πυρά. Πρόσθεσε ότι γενικώς, οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι «μοναδικές» και βρίσκονται «εντός των δυνατότητων του “Σιδερένιου Θόλου”».

Η έλλειψη χρόνου δεν ήταν ο μόνος λόγος για την αποτυχία του «Σιδερένιου Θόλου» να αναχαιτίσει ορισμένες από τις ρουκέτες. Οι ιδιαιτερότητες του σχεδιασμού συστήματος, το υποχρεώνουν να αγνοεί τα βλήματα που στοχεύουν σε περιοχές που θεωρούνται άδειες ή ακατοίκητες, όπως εξήγησε ο ειδικός. Αυτό συνέβη με ένα αυτοκίνητο, το οποίο καταστράφηκε στην κοινότητα Yad Mordechai κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

«Από την άποψη του συστήματος, αυτό ήταν ένας ανοιχτός χώρος χωρίς ανθρώπους. Δεν αναχαιτίζουμε τέτοιες ρουκέτες», ανέφερε ο Γιαακόβ Αμίντρορ.

Ο «Σιδερένιος Θόλος» αναχαίτισε 240 ρουκέτες από τις 690 που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα, με ορισμένες να χτυπούν τους στόχους με αποτέλεσμα τέσσερις πολίτες να χάσουν τη ζωή τους.

Απαντώντας στην επίθεση, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, χτυπώντας 350 στόχους εντός 48 ωρών. Ο ισραηλινός στρατός φέρεται να κατέστρεψε κεντρικά γραφεία της Χαμάς όπου σχεδίαζε επιχειρήσεις, εργοστάσια κατασκευής οπλισμού, αποθήκες πυρομαχικών και χώρους εκτόξευσης πυραύλων. Από τις επιθέσεις, φέρονται να σκοτώθηκαν 23 άμαχοι στη Γάζα.

 

Σχετικά:

Ο Νετανιάχου διέταξε «μαζικά χτυπήματα» στη Λωρίδα της Γάζας
Tags:
iron dome, IDF, Παλαιστίνη, Λωρίδα της Γάζας, Ισραήλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK