19:32 02 ΙΟΥΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα την Άγκυρα να μην υλοποιήσει τη συμφωνία προμήθειας των συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να διακόψουν τις παραδόσεις των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία και να τη χτυπήσουν με κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν την Τουρκία στο πρόγραμμα των μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35, αναφορικά με την πρόθεση της Αγκυρας να αγοράσει από τη Μόσχα τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400.

Αυτό τόνισε στους δημοσιογράφους η Αμερικανίδα υφυπουργός Αμυνας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, Ελεν Λόρντ. 

«Ήδη εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα δουλεύουμε, εξετάζοντας εναλλακτικές πηγές που σχετίζονται με την αλυσίδα προμηθειών του προγράμματος των F-35, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, συνεχίζουμε τη συνεργασία με την Τουρκία και ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσουν για την αντιαεροπορική τους άμυνα ένα σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ», δήλωσε η Λόρντ.

​Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35 μπορεί να αυξήσει το κόστος του και να επιβραδύνει την παραγωγή ανταλλακτικών, επεσήμανε η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας.

«Βλέπουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια ενδεχόμενη επιβράδυνση των προμηθειών στην διάρκεια των επόμενων δύο ετών, και αυτό ενδέχεται να επηρεάσει το κόστος. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τους δύο αυτούς παράγοντες» δήλωσε η Λορντ.

Η αμερικανίδα αξιωματούχος όμως, δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί το αμερικανικό Πεντάγωνο για να βρει αντικαταστάτη στη θέση της Τουρκίας, είτε μεταξύ των εταιρειών του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, είτε μεταξύ των ξένων συμμάχων της Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του προγράμματος των F-35.

Tags:
F-35, S-400, NATO, Ρωσία, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK