15:57 10 ΙΟΥΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ουάσιγκτον επιχειρεί να μπλοκάρει τη συμφωνία παράδοσης των ρωσικών S-400 στην Ινδία, αντιπροτείνοντας την αγορά των αντιπυραυλικών συστημάτων THAAD και Patriot.

Να μπλοκάρει την προμήθεια των ρωσικών S-400 από την Ινδία επιχειρεί η Ουάσιγκτον, η οποία αντιπροτείνει στην κυβέρνηση του Νέου Δελχί την αγορά των αντιπυραυλικών συστημάτων THAAD και Patriot.

Εάν η ασιατική χώρα ολοκληρώσει την προμήθεια των ρωσικών S-400, οι ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων, με βάση τη νομοθεσία του 2017, η οποία απαγορεύει τη διαπραγμάτευση αμυντικών συμφωνιών με τις Ρωσία, Βόρεια Κορέα και Ιράν.

Η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη νομοθεσία ως δήλωση ενός «ολοκληρωτικού εμπορικού πολέμου».

Όπως υπενθυμίζει η ινδική εφημερίδα «Hindustan Times», η Ουάσιγκτον έχει εξαιρέσει την Ινδία από την επιβολή κυρώσεων, παρά τα σχέδια περί αγοράς των ρωσικών S-400. Ωστόσο, αυτή η εξαίρεση εκπνέει εντός του Μαΐου.

Το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα των S-400 θεωρείται ένα από πλέον προηγμένα σ' όλο τον κόσμο, καθώς έχει την ικανότητα εκτόξευσης τριών διαφορετικών τύπων πυραύλων, τόσο σε μικρό όσο και σε μεγάλο βεληνεκές.

Το Νέο Δελχί, τον περασμένο Οκτώβριο, συμφώνησε στην αγορά των S-400, υπογράφοντας συμβόλαιο αξίας 5,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι παραδόσεις των συστημάτων αναμένεται να πραγματοποιηθούν μεταξύ του 2020 και του 2023. 

Η επερχόμενη προμήθεια έχει προκαλέσει εκνευρισμό και στο γειτονικό Πακιστάν, το οποίο συνιστά περιφερειακό ανταγωνιστή της Ινδίας και σύμμαχο των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν της Ινδίας, έμπρακτο ενδιαφέρον για την απόκτηση των S-400 έχει εκδηλώσει και η Τουρκία, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των σχέσεων Άγκυρας — Ουάσιγκτον.

Σχετικά:

Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται τη ρωσοτουρκική συμφωνία των S-400
Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα: Οι S-400 δεν αποτελούν κανέναν κίνδυνο για την Ελλάδα
Η Τουρκία θα στείλει 100 στρατιώτες στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν στους S-400
Ερντογάν: Δικαίωμα της Τουρκίας η αγορά των ρωσικών S-400
S-400 Vs Patriot: Η σύγκριση μεταξύ των «υπερόπλων» Ρωσίας και ΗΠΑ
Tags:
αντιπυραυλικό σύστημα, στρατιωτικός εξοπλισμός, κυρώσεις, Patriot, S-400, ΗΠΑ, Τουρκία, Πακιστάν, Ινδία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK