20:32 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Αμερικανικά ΜΜΕ έχουν μεταδώσει πληροφορίες που φέρουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να έχει θέσει επί τάπητος το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.

Την εκτίμηση ότι μια ξαφνική αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ θα στοίχιζε στα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας τουλάχιστον 357 δισ. δολ. και θα χρειάζονταν σχεδόν 15-20 έτη προκειμένου να αποκατασταθούν οι αμυντικές δυνατότητες των χωρών, εκφράζει έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) που εδρεύει στο Λονδίνο.

Η μελέτη, που χρηματοδοτείται από το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, εξηγεί την ανάγκη αγοράς εξοπλισμού εδάφους, αεροσκαφών, αεράμυνας και πολεμικών πλοίων.

Η έκθεση, συγκεκριμένα, προτείνει δύο σενάρια, καθένα από τα οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις αρχές της δεκαετίας του 2020.

Όσον αφορά στο πρώτο σενάριο, οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντικαταστήσουν τα αμερικανικά ναυτικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία σήμερα προστατεύουν τα συμφέροντα της Συμμαχίας, υποθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν αποσύρει όλες τις δυνάμεις τους από την Ευρώπη, τον Περσικό Κόλπο και τον Ειρηνικό. Αυτό θα απαιτούσε από τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ να αγοράσουν νέο εξοπλισμό αξίας 94-110 δισ. δολ..

Το δεύτερο σενάριο αναφέρεται σε έναν «περιορισμένο εδαφικό πόλεμο» με τη Ρωσία σε περίπτωση κλιμάκωσης των εντάσεων από μέρους της Λιθουανίας και της Πολωνίας στο Καλίνινγκραντ, ενδεχόμενο που όπως σημειώνεται υποδηλώνει την ανάγκη για υψηλότερες δαπάνες, που κυμαίνονται από 288 έως 357 δισ. δολ. για αγορές εξοπλισμού.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι το κόστος «δεν καλύπτει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ευρώπη», αλλά απλώς έναν «περιορισμένο περιφερειακό πόλεμο» στον οποίο το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να «επικρατήσει» εναντίον ενός «άναλογου αντιπάλου» όπως η Ρωσία.

Στην έκθεση, πάντως, δεν διευκρινίζεται τι θα προκαλούσε μια ενδεχόμενη επίθεση από μέρους της Ρωσίας. Η Μόσχα έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι δεν έχει καμία πρόθεση εισβολής ή κατάληψης σε οποιαδήποτε περιοχή, έχοντας εκφράσει τα παράπονά της για την ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στα σύνορά της τα τελευταία 20 χρόνια.

Η μελέτη καταλήγει υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεισφοράς των ΗΠΑ στην άμυνα του ΝΑΤΟ.

Οι φόβοι των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ για πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ κλιμακώθηκαν αμέσως μετά την έλευση του Ντόναλντ Τράμπ στην εξουσία, με τον ίδιο να αμφισβητεί επανειλημμένα την αξία της Συμμαχίας. Νωρίτερα φέτος, η New York Times μετέδωσε ότι ο Τραμπ είχε θέσει το θέμα της αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε το εν λόγω δημοσίευμα, πάντως, «άσκοπο» και ανακριβές, τονίζοντας ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ είναι «πολύ ισχυρή».

Tags:
έκθεση, ΝΑΤΟ, Ντόναλντ Τραμπ, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK