19:56 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες διέταξε την προσωρινή απόσυρση της ισπανικής φρεγάτας Méndez Núñez (F-104), με 215 ναυτικούς στο πλοίο, από την ομάδα μάχης υπό την ηγεσία του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή για το «προσωρινό μέτρο απόσυρσης της φρεγάτας Méndez Núñez (F-104) από την ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln ενώ βρίσκεται στη Μέση Ανατολή», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Άμυνας στην ψηφιακή έκδοση της El País.

«Η φρεγάτα είναι σε αποστολή περιπολίας και δεν θα συμμετάσχει σε καμία άλλη αποστολή», ανέφεραν οι πηγές του υπουργείου, που αναφέρθηκαν από τον ιστότοπο ειδήσεων El Mundo, αφού σημείωσαν την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Η απόφαση να αποσυρθεί η φρεγάτα με τους 215 ναυτικούς στο πλοίο ανέλαβε η Ρόμπλες στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε χώρα στις 13 Μαΐου.

«Η κίνηση μπορεί να προκαλέσει μια διπλωματική κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ισπανίας», προειδοποίησαν δημοσιογράφοι του ABC επικαλούμενοι μια ισπανική στρατιωτική πηγή, η οποία σημείωσε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε «απώλεια εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην Ισπανία».

Νωρίτερα κατά την επίσκεψή της στην αεροπορική βάση του Morón de la Frontera (Σεβίλλη), ο κ. Ρομπλές τόνισε ότι σε σχέση με την ιρανική κρίση «η Ισπανία δεσμεύεται έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών και εκεί θα υιοθετήσουμε πάντα τις κοινές θέσεις». Ισχυρίστηκε ότι η Ισπανία είναι «σοβαρός και αξιόπιστος εταίρος», αλλά ότι οι ένοπλες δυνάμεις της δεσμεύονται μόνο από συμφωνίες που έχουν συναφθεί με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η ενσωμάτωση του Méndez Núñez στην ομάδα μάχης των ΗΠΑ — όπου δεν υπάρχουν άλλα σκάφη εκτός των ΗΠΑ — σχεδιάστηκε τουλάχιστον πριν από ένα χρόνο. Ο στόλος έχει ήδη περάσει από το στενό του Μπαμπ Ελ Μαντέμπ, το οποίο συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Ινδικό Ωκεανό και κατευθύνεται προς τα στενά του Ορμούζ. Στις 9 Μαΐου, η ομάδα είχε πλεύσει μέσω του καναλιού του Σουέζ.

Η φρεγάτα αναμένεται να επιστρέψει στην Ισπανία μετά την επίσκεψή της στην Καλιφόρνια και τη διέλευση της από το κανάλι του Παναμά.

Tags:
αεροπλανοφόρο, φρεγάτα, Ισπανία, Ιράν, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK