02:44 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
F-35A των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια εναέριου ανεφοδιασμού από KC-135 Stratotanker

Νομοσχέδιο που κατέθεσαν Αμερικανοί βουλευτές απαγορεύει την παράδοση των F-35 στην Τουρκία

© Senior Airman Keifer Bowes
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί, καθώς η τελευταία ήρθε σε συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια των συστημάτων αεράμυνας S-400. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να πείσει την Άγκυρα να εγκαταλείψει τη συμφωνία, προτείνοντας την αγορά πυραύλων Patriot και πιέζοντας την Τουρκία με κυρώσεις.

Νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες, το οποίο απαγορεύει την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, κατέθεσαν Αμερικανοί βουλευτές, σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Το σχέδιο νόμου «απαγορεύει τη μεταφορά των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, προκειμένου να αποφευχθεί η έκθεση της αμερικανικής τεχνολογίας στα ρωσικά συστήματα πυραύλων», όπως αναφέρεται.

Το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες του 2020 προβλέπει ότι δεν θα πρέπει να διατεθούν κεφάλαια για την παράδοση «αεροσκαφών F-35 ή οποιουδήποτε άλλου εξοπλισμού του συστήματος οπλισμού των F-35» στην Τουρκία.

Την Παρασκευή, η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας Έλεν Λόρντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν την Τουρκία στο πρόγραμμα των μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35, αναφορικά με την πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει από τη Μόσχα τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400.

«Ήδη εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα δουλεύουμε, εξετάζοντας εναλλακτικές πηγές που σχετίζονται με την αλυσίδα προμηθειών του προγράμματος των F-35, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, συνεχίζουμε τη συνεργασία με την Τουρκία και ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσουν για την αντιαεροπορική τους άμυνα ένα σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ», ανέφερε η κ. Λόρντ.

​Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35 μπορεί να αυξήσει το κόστος του και να επιβραδύνει την παραγωγή ανταλλακτικών, επεσήμανε η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας.

«Βλέπουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια ενδεχόμενη επιβράδυνση των προμηθειών στην διάρκεια των επόμενων δύο ετών, και αυτό ενδέχεται να επηρεάσει το κόστος. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τους δύο αυτούς παράγοντες» δήλωσε η Λορντ.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος όμως, δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί το αμερικανικό Πεντάγωνο για να βρει αντικαταστάτη στη θέση της Τουρκίας, είτε μεταξύ των εταιρειών του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, είτε μεταξύ των ξένων συμμάχων της Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του προγράμματος των F-35.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι η υπόθεση έχει κλείσει, με τις ΗΠΑ να προχωρούν στο «πάγωμα» της παράδοσης εξοπλισμού που σχετίζεται με τα F-35 στην Τουρκία.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία ότι εάν η Τουρκία λάβει τόσο τους S-400, όσο και τα F-35, θα δημιουργηθεί κίνδυνος ασφάλειας, καθώς εμπειρογώμονες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σε σχέση με την τεχνολογία των μαχητικών αεροσκαφών.  Από την πλευρά της, η Άγκυρα έχει επιμείνει ότι οι S-400 δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με την ασφάλεια στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ ή τα F-35. 

Σχετικά:

Η Τουρκία εξετάζει νέα αμερικανική πρόταση για να καθυστερήσει την αγορά των ρωσικών S-400
Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται τη ρωσοτουρκική συμφωνία των S-400
Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα: Οι S-400 δεν αποτελούν κανέναν κίνδυνο για την Ελλάδα
Η Τουρκία θα στείλει 100 στρατιώτες στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν στους S-400
Ερντογάν: Δικαίωμα της Τουρκίας η αγορά των ρωσικών S-400
S-400 Vs Patriot: Η σύγκριση μεταξύ των «υπερόπλων» Ρωσίας και ΗΠΑ
Τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400
ΗΠΑ: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουμε την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35
Η Ρωσία είναι έτοιμη να πουλήσει Su-57 στην Τουρκία αν αφήσει το πρόγραμμα των F-35
Tags:
πύραυλοι Patriot, Βουλή των Αντιπροσώπων, πύραυλοι, αεράμυνα, μαχητικό αεροσκάφος, μαχητικά αεροσκάφη, μαχητικά, Ρωσία, ΗΠΑ, Τουρκία, S-400, F-35
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK