16:45 31 ΜΑΡΤΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Άμυνας έθεσε στην Κοινή Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ζήτημα των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία πρέπει να παύσει τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο κ. Αποστολάκης συμμετείχε στην Κοινή Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, καθώς και στη Σύνοδο Εργασίας των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, επί τάπητος τέθηκαν θέματα που αφορούν στην άμυνα και στην ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τη συνεργασία με τις χώρες του G5 Sahel, τις υβριδικές απειλές, την πρόοδο υλοποίησης των προγραμμάτων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και τις μελλοντικές ενέργειες αναφορικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

Ο κ. Αποστολάκης τόνισε πως συζήτησε με πολλούς ομολόγους του επί θεμάτων διμερούς ενδιαφέροντος και επεσήμανε σε όλους, ξεκινώντας από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, τη συνεχή προκλητική συμπεριφορά και προβληματική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

«Η σταθερή πολιτική της Ελλάδας είναι να διευθετεί οποιοδήποτε ζήτημα με τους γείτονές της, με καλή πίστη και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις ισχύουσες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Αποστολάκης και πρόσθεσε: «Επιπλέον, τόνισα την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον ψύχραιμο τρόπο που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία το θέμα. Εξέφρασα επίσης την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα υποστήριξαν σταθερά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», συνέχισε ο υπουργός Άμυνας.

Είπε επίσης ότι «η προκλητική συμπεριφοράς της Τουρκίας αποτελεί ένα ευρωπαϊκό θέμα, που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, σε πνεύμα αλληλεγγύης , η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει μια ενιαία στάση όταν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της και παραβιάζονται οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου στην επικράτειά του».

Ερωτηθείς αν τέθηκε το ζήτημα των μέτρων σε βάρος της Τουρκίας, είπε πως συζητήθηκε ότι πρέπει να αναληφθούν κάποιες ενέργειες, αλλά δεν έγιναν συγκεκριμένες ακόμα οι ενέργειες. «Θα εξαρτηθεί και από τη συνέχεια», πρόσθεσε τονίζοντας πως ο ίδιος ζήτησε «να γίνει οτιδήποτε μπορεί να γίνει προκειμένου να σταματήσει αυτή η ενέργεια».

Tags:
Τουρκία, ΕΕ, Κύπρος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Κυπριακή ΑΟΖ, Ευάγγελος Αποστολάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK