13:37 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το Βρετανικό Ναυτικό ηγείται της δίμηνης αποστολής «Baltic Protector» που είναι η μεγαλύτερη επιχειρησιακή ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης στην Ευρώπη «εδώ και δεκαετίες».

Το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας ηγείται της αποστολής «Baltic Protector» (Προστάτης της Βαλτικής) που θα διαρκέσει δύο μήνες και στην οποία συμμετέχουν σχεδόν 2.000 Βρετανοί καθώς και περίπου 1.000 ναυτικοί και στρατιώτες από Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Ολλανδία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποστολή εδώ και πάνω από 15 χρόνια.

«Είμαι πραγματικά περήφανος για το έργο που ολοκλήρωσε η ομάδα μου για να προετοιμάσει το (πλοίο) HMS Albion για αυτή τη μοναδική και συναρπαστική ανάπτυξη. Αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη υπό βρετανική ηγεσία επιχειρησιακή ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες και αποδεικνύει την ικανότητά μας να αντιδρούμε γρήγορα και αποφασιστικά σε οποιαδήποτε κρίση στον κόσμο», δήλωσε ο Πίτερ Λότον, διοικητής του HMS Albion.

Η αποκαλούμενη υψηλής ετοιμότητας Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη (JEF) δήλωσε ότι η αποστολή της μπορεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων μάχης, παρεμπόδισης ή ανθρωπιστικής υποστήριξης ανεξάρτητα ή σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ, τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ ή τη Βόρεια Στρατιά.

Η αποστολή θα ξεκινήσει στη δυτική Βαλτική πριν ενταχθεί στην υπό αμερικανική ηγεσία άσκηση Baltops και στη συνέχεια σε ναυτική μονάδα του NATO. Κατόπιν, η ομάδα λέγεται ότι θα διεξάγει αμφίβιες επιχειρήσεις στην ανατολική Βαλτική, «αυλή» της Ρωσίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ που επικαλούνται το Βασιλικό Ναυτικό, τα πλοία και οι επίγειες δυνάμεις θα «διεξάγουν μια σειρά επιδρομών» στην περιοχή.

Η πολυεθνική ομάδα υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αναπτυχθεί εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας: Ο Γκαβίν Γουίλιαμσον, αποπεμφθείς πρώην υπουργός Άμυνας, ανακοίνωσε πέρυσι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αγόρασε μια μοίρα αεροσκαφών παρακολούθησης P-8 Poseidon για την αποτροπή αυτού που χαρακτήρισε ως «αυξανόμενη απειλή» από τη Ρωσία.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν επιδεινωθεί ιδιαίτερα μετά τη δηλητηρίαση του πρώην λειτουργού του GRU, Σεργκέι Σπρίπαλ, και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι τον Μάρτιο του 2018.

Αμέσως μετά το περιστατικό, αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίστηκαν ότι οι δυο είχαν εκτεθεί στον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ και κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι ήταν πίσω από την επίθεση, ισχυρισμό που η Μόσχα αρνήθηκε έντονα.

Παρά τη διάψευση της Μόσχας και την προσφορά της να ξεκινήσει κοινή έρευνα για το θέμα, το Λονδίνο διέταξε την απέλαση δεκάδων Ρώσων διπλωματών, γεγονός που ώθησε πολλά άλλα έθνη από όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμα.

Tags:
αποστολή, στρατιωτική άσκηση, Πολεμικό Ναυτικό, HMS Albion, Βαλτική Θάλασσα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Βρετανία, Σάλσμπερι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK