05:38 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Άγκυρα επιμένει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη σύμβαση ύψους 2,5 δισ. δολαρίων με τη Μόσχα για την προμήθεια των συστημάτων S-400. Η πρώτη παρτίδα του ρωσικού συστήματος αναμένεται να παραδοθεί στην Τουρκία τον Ιούλιο.

Η ανάπτυξη από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 θα ήταν καταστροφική για το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, δήλωσε η βοηθός υπουργός Άμυνας για θέματα διεθνούς ασφάλειας Κάθριν Ουίμπαργκερ σε εκδήλωση την Πέμπτη.

«Η ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής θα ήταν καταστροφική, όχι μόνο για το πρόγραμμα F-35… Θα μπορούσε ενδεχομένως να διαρρήξει την τουρκική διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ, μια βασική πτυχή της υπεράσπισης της Συμμαχίας και ας είμαστε σαφείς — το S-400 είναι ένα ρωσικό σύστημα σχεδιασμένο να καταρρίψουν αεροσκάφη όπως το F-35 και είναι αδιανόητο να φανταστούμε ότι η Ρωσία δεν θα εκμεταλλεύεται αυτή τη δυνατότητα» δήλωσε η Ουίμπαργκερ σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσινγκτον.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος τόνισε ότι η συμφωνία S-400 είναι μια συναλλαγή που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιτρέψουν να συμβεί.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Πρεσβευτής της Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Σερντάρ Κίλιτς, δήλωσε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 των ΗΠΑ δεν θα βρίσκονται στην περιοχή κάλυψης των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 που θα αναπτυχθούν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσινγκτον έδωσε στην Άγκυρα διορία μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, ούτως ώστε είτε να εγκαταλείψει την συμφωνία για την προμήθεια των S-400 με τη Ρωσία ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της αγοράς αυτής, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την επιβολή κυρώσεων, απομάκρυνση από το πρόγραμμα των F-35 της Lockheed Martin και ακύρωση της παράδοσης των 100 αεροσκαφών F-35.

Tags:
αντιαεροπορικά, μαχητικά αεροσκάφη, F-35, S-400, ΝΑΤΟ, Ρωσία, Τουρκία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK