10:19 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ από τότε που διάλεξε το S-400 έναντι των συστημάτων Patriot της Αμερικής. Η Ουάσινγκτον σταμάτησε την παράδοση εξαρτημάτων για τα F-35 στην Άγκυρα και απείλησε τη χώρα με κυρώσεις και αποκλεισμό από το ΝΑΤΟ.

Η απόφαση της Ινδίας να αγοράσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 θα μπορούσε να εμποδίσει τη μελλοντική αμυντική συνεργασία της χώρας με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού, ανέφερε το κανάλι NDTV της Ινδίας επικαλούμενο έναν ανώνυμο ανώτερο υπάλληλο του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Η ανώνυμη πηγή επισήμανε ότι η Ινδία θα αντιμετωπίσει την ίδια «πολύ σοβαρή συζήτηση» που έχει επί του παρόντος η Ουάσινγκτον με την Τουρκία, η οποία αποφάσισε επίσης να αγοράσει το σύστημα αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας.

Ο υπάλληλος σημείωσε ότι η απαλλαγή από τις κυρώσεις CAATSA δεν χορηγείται αυτόματα, αλλά εξετάζεται μεμονωμένα για κάθε περίπτωση. Ως εκ τούτου, η Ινδία δεν προστατεύεται πλήρως από την πτώση τους.

Ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι «κάποιες επιλογές» που κάνει η Ινδία, αναφερόμενος στις προμήθειες των S-400, θα μπορούσαν να «αποκλείσουν άλλες επιλογές» γι 'αυτό.

Συγκεκριμένα, ενδέχεται να επηρεαστούν οι συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ των δύο κρατών σχετικά με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών και άλλων προηγμένων συστημάτων.

Η Ινδία υπέγραψε συμφωνία ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας S-400 τον Οκτώβριο του 2018, ακολουθώντας την Κίνα και την Τουρκία. Η επιλογή του τελευταίου αντιμετώπισε μεγάλη αντίθεση από τις ΗΠΑ, οι οποίες απειλούσαν να σταματήσουν την προμήθεια των ήδη διαταγμένων πτηνών F-35. Επιπλέον, αξιωματούχοι των ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η Άγκυρα ενδέχεται να υποστεί κυρώσεις και μπορεί να εκτοξευθεί από το ΝΑΤΟ για την απόφαση να αγοράσει αμυντικά συστήματα από τη Μόσχα.

Η Άγκυρα αντέκρπυσε την αμερικανική ρητορική και σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον είχε την ευκαιρία να πουλήσει τους Patriot στην Τουρκία, αλλά απέτυχε να κάνει μια συμφέρουσα προσφορά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα του δεν θα παραιτηθεί από τις προμήθειες των ρωσικών S-400.

Tags:
S-400, Κίνα, Τουρκία, Ινδία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK