13:37 06 ΜΑΡΤΙΟY 2021
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Η δυτική συμμαχία έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια ισχυρή πίεση στο πλαίσιο της προτροπής του προέδρου Τραμπ προς τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να επενδύσουν περισσότερο στις αμυντικές δαπάνες τους.

Η κυβέρνηση Τραμπ παρουσίασε στους Ευρωπαίους συμμάχους ένα «τελεσίγραφο» που απαιτεί από τις χώρες να αλλάξουν την αμυντική τους πολιτική για να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη παραμένει στενά συνδεδεμένη με την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ στην δημιουργία νέων όπλων, ανέφερε η El Pais, επικαλούμενη έγγραφα από μια συνάντηση στην Ουάσινγκτον, στις 22 Μαΐου μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και μελών της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους ομολόγους τους από την ΕΕ ότι μπορεί να μείνουν μόνοι τους ενόψει νέων απειλών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, εάν οι Βρυξέλλες απορρίψουν τη συμμετοχή των αμερικανικών αμυντικών εταιρειών στη δημιουργία νέων συστημάτων όπλων.

Στη συνάντηση, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων Μάικλ Μέρφι προειδοποίησε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ «δεν θα εντυπωσιαστούν» εάν σε περίπτωση κρίσης τα κράτη της ΕΕ διαθέτουν μόνο ευρωπαϊκά όπλα.

Επιπλέον, ο Μέρφι προειδοποίησε επίσης ότι «αν η γλώσσα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των κατευθυντήριων γραμμών για την ανάπτυξη των όπλων δεν αλλάξει ώστε να επιτρέψει τη συμμετοχή των ΗΠΑ», η ΕΕ θα πρέπει να επιλέξει: είτε να αποκηρύξει τη χρήση των καλύτερων τεχνολογικών δυνατοτήτων που υπάρχουν ή να αναπτύξει τις δικές της». Ο Μέρφι υπαινίχθηκε επίσης ότι η έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ των οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ και της ΕΕ μπορεί να σημαίνει ότι σε κάποια στιγμή οι στρατοί τους μπορεί να μην είναι σε θέση να πολεμήσουν μαζί για να υπερασπιστούν την ήπειρο από εξωτερικές απειλές.

Η συνάντηση της 22ας Μαΐου είχε ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα των προτύπων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και των σχεδίων όπλων για το Πρόγραμμα Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες το 2017 και επιχειρεί να αυξήσει την ανεξάρτητη στρατιωτική ισχύ της Ευρώπης, την οποία καταδικάζου οι ΗΠΑ καθώς ισχυρίζονται πως εμποδίζει εταιρείες από χώρες εκτός της ΕΕ να συμμετέχουν.

Η προειδοποίηση ήταν η τελευταία σε μια σειρά απειλών από την Ουάσινγκτον που χρονολογούνται από τα τέλη του 2018 εν μέσω ευρωπαϊκών προσπαθειών για την ανάπτυξη ανεξάρτητων στρατιωτικών δυνατοτήτων. Τον περασμένο μήνα, οι Financial Times ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον είχε απειλήσει την ΕΕ με «αντίποινα» εάν το μπλοκ προχωρούσε με τα σχέδιά του, με τον υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ να στέλνει επιστολή στην επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ Φεντερικά Μογκερίνι, εκφράζοντας την βαθιά του ανησυχία «σχετικά με τους προτεινόμενους κανόνες του ΕΤΑ και της PESCO. «Είναι ζωτικής σημασίας ... ότι ανεξάρτητες πρωτοβουλίες της ΕΕ όπως το ΕΤΑ και η PESCO δεν θα μειώσουν τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ», ανέφερε η επιστολή.

Τον Μάρτιο, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ευρώπη Γκόρντον Σόντλαντ κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για «πείσμα» και «προστατευτισμό» στα ζητήματα άμυνας και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ανταποκριθούν με δράσεις που δεν θα ήταν «θετικές και για τις δύο πλευρές».

Σύμφωνα με την El Pais, «τα σχόλια του υφυπουργού Μέρφι αντιπροσωπεύουν «την μεγαλύτερη απειλή για την ΕΕ από τότε που οι Βρυξέλλες άρχισαν να προωθούν την αμυντική Ένωση».

Tags:
ΕΕ, όπλα, άμυνα, El Pais, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK