11:47 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα τον Απρίλιο, ο πολιτικός σημείωσε ότι η Βουλγαρία «δεν θα φοβίσει κανέναν με αυτά τα μαχητικά», αλλά «θα παρέχει στην αμερικανική οικονομία 2 δισ. δολάρια».

Σε μια συνέντευξη με το Kanal 3, ο Ρούμεν Πέτκοφ, πρόεδρος του Κόμματος Εναλλακτική για την Βουλγαρική Αναγέννηση (Alternative for Bulgarian Revival), δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδεικνύουν καλή θέληση προς τη Σόφια και προσπαθούν να πουλήσουν στη χώρα «την ακριβότερη ηλεκτρική σκούπα» στον κόσμο.

«Κατά την άποψή μου, δεν μπορείτε να μιλήσετε για καλή θέληση όταν προσπαθούν να σας πουλήσουν την πιο ακριβή ηλεκτρική σκούπα υπό τη μορφή των F-16», δήλωσε ο Πέτκοφ, προσθέτοντας ότι η αγορά των αμερικανικών μαχητικών «δεν θα κάνει την διαφορά» για την Βουλγαρία.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όταν η διυπουργική επιτροπή της χώρας, αφού εξέτασε προτάσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία και την Ιταλία, αποφάσισε υπέρ του αμερικανικού αεροσκάφους, ο Πέτκοφ θεωρούσε ότι η επιλογή ήταν εθνική προδοσία και ανέφερε διάφορους λόγους για τους οποίους η Βουλγαρία έπρεπε να επιλέξει άλλο μαχητικό.

«Μόνο το F-16 έχει έναν κινητήρα. Δεν υπάρχει τέτοιος πιλότος που θα προτιμούσε ένα αεροσκάφος με έναν κινητήρα αντί για ένα αεροσκάφος με δύο», δήλωσε ο Πέτκοφ τον Δεκέμβριο.

Ο πολιτικός επεσήμανε επίσης ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να πληρώσει ένα δασμό για την εισαγωγή κάθε ανταλλακτικού του F-16. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η χώρα είχε αποφασίσει υπέρ της πρότασης της Ιταλίας, δεν θα ήταν απαραίτητο να πληρώσει για την εισαγωγή τέτοιων τμημάτων.

«Το Eurofighter έχει εργοστάσια σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, θα ήταν λογικό να χτίσουν ένα στη Βουλγαρία», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Εναλλακτική για την Βουλγαρική Αναγέννηση.

Στη συνέχεια, επιχειρηματολόγησε υπέρ του σουηδικού αεροσκάφους Jas Gripen, επισημαίνοντας την υψηλή παρουσία τους στην Ευρώπη.

Στις 3 Ιουνίου, ο Οργανισμός Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια (DSCA) δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και συναφούς εξοπλισμού υποστήριξης στη Βουλγαρία ύψους άνω των 1,6 δισ. δολαρίων.

Οι συνομιλίες αναφορικά με το F-16 ξεκίνησαν τον Μάιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Κράσιμιρ Καρακάτσανοφ δήλωσε ότι το κόστος της αμερικανικής προσφοράς υπερβαίνει κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες της Βουλγαρίας και παραδέχτηκε ότι εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, η χώρα θα μπορούσε να εξετάσει προηγούμενες προσφορές.

Ο πρώην υπουργός άμυνας της Βουλγαρίας Νικολάι Νέντσεφ, ο οποίος υποστηρίζει την αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών, εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την επιθυμία της Βουλγαρίας να προμηθευθεί το F-16. Πιστεύει μάλιστα ότι στο τέλος, η χώρα θα επιλέξει να αγοράσει το σουηδικό Gripen.

Tags:
μαχητικά αεροσκάφη, αγορά, ΗΠΑ, Βουλγαρία, F-16, Jas Gripen
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK