02:34 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 21
Βρείτε μας

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Τουρκία ως εργαλείο», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης αναφερόμενος στην αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 από την Άγκυρα.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Τουρκία ως εργαλείο, για να επιτρέψει στον εαυτό της να αναλάβει διάφορες δράσεις στην περιοχή. Αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί », επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε ομιλία του, στο 8ο ετήσιο συνέδριο «EU and Foreign Policy Defence Forum 2019».

​Την ίδια στιγμή, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις κινήσεις των Τούρκων σε Αιγαίο και Κύπρο.

«Θα ήθελα επίσης να εκφράσω δημόσια την ανησυχία μου σχετικά με τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και την προβληματική στάση της Τουρκίας, η οποία εκφράζεται μέσω αβάσιμων ισχυρισμών και οι οποίοι περιφρονούν την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Συνεπώς, θα πρέπει όλοι να ανησυχούμε διαρκώς για την προοπτική ενός ατυχήματος με πιθανώς πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις», επισήμανε.

Και πρόσθεσε:

«Επιπρόσθετα, θα ήθελα να εκφράσω την μεγάλη μας ανησυχία για την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομες εργασίες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας της Κύπρου. Έχουμε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην εν λόγω θαλάσσια ζώνη και να αποφύγει περαιτέρω μονομερείς ενέργειες οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

Επιπλέον τόνισε ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει επισημάνει αναλάβει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών.

«Ομοίως, τιμούμε τη «δέσμευση κατανομής των υποχρεώσεων» στη Συμμαχία, παραμένοντας μία από τις λίγες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που τηρούν με συνέπεια τις αμυντικές τους δαπάνες σε ποσοστό πλέον του 2% του ΑΕΠ τους», επισήμανε.

«Διατηρώντας σταθερά τα ιδανικά και τη στάση μας, τιμούμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών.

Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι η αγορά των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία αποτελεί πρόβλημα για την περιοχή.

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα επειδή τα S-400 που θα χρησιμοποιηθούν από την τουρκική πλευρά, θα θέσουν τα συστήματα αεράμυνας στην περιοχή σε διαφορετική κατάσταση», δήλωσε ο Αποστολάκης νωρίτερα στο Ινστιτούτο Ειρήνης.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει επανειλημμένα διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει επεκτατικές βλέψεις στην περιοχή και δεν δημιουργεί συμμαχίες σε βάρος κανενός.

Ερωτηθείς πρόσφατα για το θέμα των S-400 και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ επισήμανε ότι «με την προμήθεια των S-400, πρώτον, η Ρωσία δεν παραβιάζει κανένα διεθνές καθεστώς στον τομέα ελέγχου εξοπλισμών και, δεύτερον, τα συστήματα αυτά είναι πράγματι αμυντικά. Η Ελλάδα διαθέτει μια γκάμα ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των S-300. Η Μόσχα είναι πάντα ανοιχτή στην εμβάθυνση της στρατιωτικό-τεχνικής συνεργασίας με την Αθήνα στο βαθμό που το επιθυμούν οι Έλληνες φίλοι μας.

Ειδικοί επί του ζητήματος έχουν εξηγήσει στο Sputnik ότι η Ελλάδα δεν απειλείται από τους S-400 καθώς είναι απλά ένα αμυντικό σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται τη ρωσοτουρκική συμφωνία των S-400

Tags:
εξοπλιστικά, αεράμυνα, εξοπλισμός, πύραυλος, S-400, ΝΑΤΟ, Ευάγγελος Αποστολάκης, Ρωσία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK