19:27 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας κλιμακώνονται περαιτέρω τους τελευταίους μήνες, καθώς η Άγκυρα θα αρχίσει να λαμβάνει το προσεχές διάστημα τα ισχυρά και εξαιρετικά εξελιγμένα ρωσικά συστήματα S-400.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet ότι η στάση της Τουρκίας σχετικά με την συμφωνία για τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 με τη Ρωσία παραμένει αμετάβλητη, με τις παρατηρήσεις να έρχονται ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με την επιστολή του υπουργού άμυνας  των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν προς την Τουρκία, που προειδοποιεί για την αφαίρεση της χώρας από το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35.

Σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές που αναφέρονται στην έκθεση, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη τονίσει ότι η παράδοση των S-400 από τη Μόσχα ήταν μια «ολοκληρωμένη συμφωνία» και δεν υπάρχει τρόπος διακοπής της πορείας αυτής.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι «μερικά από τα αμερικανικά θεσμικά όργανα δεν θέλουν να λάβουν υπόψη» τις αποφάσεις που είχαν ήδη πάρει από κοινού προηγουμένως οι Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ ως μέρος των διμερών συνομιλιών.

Σημείωσαν επίσης ότι η πρόταση της Τουρκίας για τη σύσταση κοινής επιτροπής με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εξέταση του θέματος των S-400 εξακολουθούσε να είναι σημαντική.

Στις 7 Ιουνίου, ο Σάναχαν απέστειλε επιστολή στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ορίζοντας ως προθεσμία την 31η Ιουλίου για όλους τους Τούρκους πιλότους στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ, αναστέλλοντας έτσι την εκπαίδευσή τους στα αεροσκάφη.

«Αυτή η εκπαίδευση δεν θα συμβεί γιατί αναστέλλουμε την συμμετοχή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35. Δεν υπάρχουν πλέον απαιτήσεις για την απόκτηση ικανοτήτων στα αεροσκάφη αυτά», ανέφερε το συνημμένο στην επιστολή με τίτλο «Αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35».

Ξεχωριστά, ο Σάναχαν προειδοποίησε την Άγκυρα ότι η συμφωνία της με τη Μόσχα διακινδυνεύει να υπονομεύσει τους δεσμούς της με το ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να παραλύσει την τουρκική οικονομία, δημιουργώντας υπερβολική εξάρτηση από τη Ρωσία.

«Εξακολουθείτε να έχετε την επιλογή να αλλάξετε πορεία στο θέμα των S-400», έγραψε ο Σάναχαν.

Η Ουάσιγκτον, η οποία είχε προηγουμένως αρνηθεί να πωλήσει αντιπυραυλικά συστήματα Patriot στην Άγκυρα, προειδοποίησε νωρίτερα την Τουρκία ενάντια στη χρήση του S-400 με το σκεπτικό ότι θα αποδεικνυόταν ασυμβίβαστη με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία απάντησε επιμένοντας ότι το ρωσικό σύστημα δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελούσε απειλή για την Συμμαχία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα προέβει στην αναζήτηση άλλων επιλογών μετά την άρνηση της Ουάσιγκτον να προσφέρει στην τουρκική πλευρά συστήματα Patriot.

Tags:
F-35, S-400, Πάτρικ Σάναχαν, Ντόναλντ Τραμπ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK