03:56 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες της για την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, εκτιμώντας ότι αυτά τα συστήματα αποτελούν απειλή για συστήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν έχουν απαντήσει στην πρόταση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επί της δημιουργίας ομάδας εργασίας με αντικείμενο το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Άγκυρα τη Δευτέρα, ο κ. Ντεμίρ ανέφερε ότι Τούρκοι αξιωματούχοι προετοίμαζαν απάντηση στην επιστολή του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν, ο οποίος απείλησε πως θα εκδιώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 αν προχωρήσει στην απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας.

«Η θέση της Τουρκίας για τους S-400 είναι ξεκάθαρη και θεωρούμε το ζήτημα λήξαν. Αν οι ΗΠΑ ανησυχούν για την τεχνική πλευρά, είπαμε δεκάδες φορές ότι είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε γι 'αυτό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει βήματα από την άλλη πλευρά για τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας, προκειμένου να συζητήσουμε αυτό το θέμα», δήλωσε ο κ. Ντεμίρ.

Νωρίτερα, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet ότι η στάση της Τουρκίας σχετικά με την συμφωνία για τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 παραμένει αμετάβλητη.

Σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές που αναφέρονται στο δημοσίευμα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη τονίσει ότι η παράδοση των S-400 από τη Μόσχα ήταν μια «ολοκληρωμένη συμφωνία» και δεν υπάρχει τρόπος διακοπής της πορείας αυτής.

Στις 7 Ιουνίου, ο κ. Σάναχαν απέστειλε επιστολή στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ορίζοντας ως προθεσμία την 31η Ιουλίου για όλους τους Τούρκους πιλότους στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ, αναστέλλοντας έτσι την εκπαίδευσή τους στα αεροσκάφη.

Ξεχωριστά, ο κ. Σάναχαν προειδοποίησε την Άγκυρα ότι η συμφωνία της με τη Μόσχα διακινδυνεύει να υπονομεύσει τους δεσμούς της με το ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να παραλύσει την τουρκική οικονομία, δημιουργώντας υπερβολική εξάρτηση από τη Ρωσία. «Εξακολουθείτε να έχετε την επιλογή να αλλάξετε πορεία στο θέμα των S-400», έγραψε ο κ. Σάναχαν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει σε ό,τι αφορά την αγορά του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400. «Έχουμε συνάψει μια συμφωνία. Είμαστε αποφασισμένοι. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε πίσω», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι η υπόθεση έχει κλείσει, με τις ΗΠΑ να προχωρούν στο «πάγωμα» της παράδοσης εξοπλισμού που σχετίζεται με τα F-35 στην Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία ότι εάν η Τουρκία λάβει τόσο τους S-400, όσο και τα F-35, θα δημιουργηθεί κίνδυνος ασφάλειας, καθώς εμπειρογνώμονες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σε σχέση με την τεχνολογία των μαχητικών αεροσκαφών. 

Από την πλευρά της, η Άγκυρα έχει επιμείνει ότι οι S-400 δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με την ασφάλεια στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ ή τα F-35.

Σχετικά:

Τούρκοι αξιωματούχοι: Οι θεσμοί των ΗΠΑ δεν υπολογίζουν τις αποφάσεις Τραμπ-Ερντογάν για τους S-400
Οι ΗΠΑ δίνουν δύο μήνες προθεσμία στην Τουρκία για να απορρίψει τους S-400
ΗΠΑ: Η Ρωσία «ψάχνει τρόπους» να διασπάσει το ΝΑΤΟ παρέχοντας S-400 στην Τουρκία
Ερντογάν: Η προσφορά των ΗΠΑ δεν ήταν τόσο καλή όσο οι S-400 της Ρωσίας
Κρεμλίνο: Μόσχα και Άγκυρα επικεντρώνονται στην εφαρμογή της συμφωνίας για τους S-400
Ερντογάν: Δεν κάνουμε πίσω για τους S-400
Tags:
Ντόναλντ Τραμπ, Πάτρικ Σάναχαν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πύραυλοι Patriot, πύραυλοι, αντιπυραυλικό σύστημα, αεράμυνα, ΝΑΤΟ, Τουρκία, Ρωσία, ΗΠΑ, F-35, S-400
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK