05:25 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες της για την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, εκτιμώντας ότι αυτά τα συστήματα αποτελούν απειλή για συστήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35.

Η Άγκυρα εξετάζει σοβαρά την αγορά μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς από τη Ρωσία και την Κίνα αν δεν ευδοκιμήσει η συμφωνία της με τις ΗΠΑ για την αγορά 100 F-35, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak

Κατά το δημοσίευμα, έχουν ήδη προετοιμαστεί εναλλακτικά σχέδια.

Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν την επιτάχυνση των προσπαθειών του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας για την ανάπτυξη ενός εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους, τις συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με την προμήθεια του νέου αεροσκάφους Sukhoi Su-57 και την εξέταση αγοράς του Shenyang FC-31 (γνωστού και ως J-31) της Κίνας.

«Αυτά τα αεροσκάφη ξεχωρίζουν για το χαμηλό κόστος τους σε σύγκριση με το F-35», σημείωσε η Yeni Safak τονίζοντας πως κάθε F-35 κοστίζει 100 εκατ. δολάρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν έχουν απαντήσει στην πρόταση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επί της δημιουργίας ομάδας εργασίας με αντικείμενο το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Άγκυρα τη Δευτέρα, ο κ. Ντεμίρ ανέφερε ότι Τούρκοι αξιωματούχοι προετοίμαζαν απάντηση στην επιστολή του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν, ο οποίος απείλησε πως θα εκδιώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 αν προχωρήσει στην απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας.

«Η θέση της Τουρκίας για τους S-400 είναι ξεκάθαρη και θεωρούμε το ζήτημα λήξαν. Αν οι ΗΠΑ ανησυχούν για την τεχνική πλευρά, είπαμε δεκάδες φορές ότι είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε γι 'αυτό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει βήματα από την άλλη πλευρά για τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας, προκειμένου να συζητήσουμε αυτό το θέμα», δήλωσε ο κ. Ντεμίρ.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet ότι η στάση της Τουρκίας σχετικά με την συμφωνία για τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 παραμένει αμετάβλητη.

Σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές που αναφέρονται στο δημοσίευμα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη τονίσει ότι η παράδοση των S-400 από τη Μόσχα ήταν μια «ολοκληρωμένη συμφωνία» και δεν υπάρχει τρόπος διακοπής της πορείας αυτής.

Στις 7 Ιουνίου, ο κ. Σάναχαν απέστειλε επιστολή στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ορίζοντας ως προθεσμία την 31η Ιουλίου για όλους τους Τούρκους πιλότους στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ, αναστέλλοντας έτσι την εκπαίδευσή τους στα αεροσκάφη.

Ξεχωριστά, ο κ. Σάναχαν προειδοποίησε την Άγκυρα ότι η συμφωνία της με τη Μόσχα διακινδυνεύει να υπονομεύσει τους δεσμούς της με το ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να παραλύσει την τουρκική οικονομία, δημιουργώντας υπερβολική εξάρτηση από τη Ρωσία. «Εξακολουθείτε να έχετε την επιλογή να αλλάξετε πορεία στο θέμα των S-400», έγραψε ο κ. Σάναχαν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει σε ό,τι αφορά την αγορά του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400. «Έχουμε συνάψει μια συμφωνία. Είμαστε αποφασισμένοι. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε πίσω», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι η υπόθεση έχει κλείσει, με τις ΗΠΑ να προχωρούν στο «πάγωμα» της παράδοσης εξοπλισμού που σχετίζεται με τα F-35 στην Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία ότι εάν η Τουρκία λάβει τόσο τους S-400, όσο και τα F-35, θα δημιουργηθεί κίνδυνος ασφάλειας, καθώς εμπειρογνώμονες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σε σχέση με την τεχνολογία των μαχητικών αεροσκαφών. 

Από την πλευρά της, η Άγκυρα έχει επιμείνει ότι οι S-400 δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με την ασφάλεια στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ ή τα F-35.

Σχετικά:

Τούρκος αξιωματούχος: Οι ΗΠΑ δεν απάντησαν στην πρόταση σύστασης ομάδας εργασίας για τους S-400
Τούρκοι αξιωματούχοι: Οι θεσμοί των ΗΠΑ δεν υπολογίζουν τις αποφάσεις Τραμπ-Ερντογάν για τους S-400
Οι ΗΠΑ δίνουν δύο μήνες προθεσμία στην Τουρκία για να απορρίψει τους S-400
Tags:
Su-57, F-35, S-400, Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK