17:02 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Πώς η εξαιρετικά πλέον πιθανή εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 εξαιτίας της προμήθειας του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, ανοίγει τον δρόμο για την απόκτηση των αεροσκαφών αυτών από την Πολωνία

Οι πολωνικές αρχές επιθυμούν να αποκτήσουν αμερικανικά αεροσκάφη F-35 πιο γρήγορα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνηθούν τελικώς να προμηθεύσουν την Τουρκία με τα αεροσκάφη εξαιτίας της συμφωνίας της Άγκυρας με την Μόσχα για την αγορά του συστήματος αεράμυνας S-400.

Η προμήθεια μαχητικών F-35 αποτελεί μέρος του γενικότερου τεχνικού σχεδίου εκσυγχρονισμού των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με μια πηγή του πρακτορείου ειδήσεων RIA, προσθέτοντας ότι οι πολωνικές αρχές παρακολουθούν στενά την σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με την αγορά συγκροτημάτων S-400 της Άγκυρας, μπορεί να διαταράξει την πώληση των F-35.

«Η Πολωνία, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι στην ουρά αναμονής για αυτά τα αεροπλάνα και ακόμα κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να πουλήσουν αυτά τα αεροπλάνα στην χώρα αυτή, υπό κανονικές συνθήκες, Βαρσοβία δεν είχε την ευκαιρία να τα πάρει πριν από την Τουρκία. Και τώρα η Τουρκία απλά θα αφαιρεθεί από την ουρά αναμονής», ανέφερε η πηγή.

Νωρίτερα, η Άγκυρα τόνισε ότι δεν θα ακυρώσει την αγορά του συστήματος S-400, καθώς αναμένει την άφιξη της πρώτης παρτίδας τον Ιούλιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι το S-400 είναι ασυμβίβαστο με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν έχει δώσει στην Τουρκία διορία μέχρι τις 31 Ιουλίου, ώστε να αποχωρήσει από την συμφωνία για τα S-400, προειδοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον θα αναστείλει την συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα F-35 εάν εκείνη προχωρήσει κανονικά με την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας.

Νωρίτερα τον Μάρτιο, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας υπέγραψε ένα τεχνικό σχέδιο εκσυγχρονισμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μέχρι το 2026. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η Πολωνία σχεδιάζει να αγοράσει 32 αεροσκάφη F-35 πέμπτης γενιάς μέχρι το 2026. Αυτά τα αεροπλάνα αγοράζονται για να αντικαταστήσουν τα αεροσκάφη Su-22 και MiG-29 της Σοβιετικής εποχής.

Σχετικά:

Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας απειλεί την παραγωγή των F-35
Η Τουρκία φέρεται να έχει εναλλακτικά σχέδια αντικατάστασης των F-35 με Su-57, J-31
Tags:
αντιαεροπορική άμυνα, μαχητικά αεροσκάφη, S-400, F-35, Τουρκία, ΗΠΑ, Πολωνία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK