09:45 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας

Εφάπαξ θα πληρώσουν οι Βούλγαροι τα εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ

© AP Photo / Thanassis Stavrakis
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Βλάντιλαβ Γκοράνοφ είπε ότι η Βουλγαρία πιθανότατα δεν θα μπορέσει να συμφωνήσει για την πληρωμή σε δόσεις κατά την απόκτηση των F-16, όπως αναφέρθηκε από το NOVA Channel.

Εφάπαξ και όχι σε δόσεις επιθυμούν να πληρώσουν οι Βούλγαροι τα εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ.

Στην ακόλουθη ερώτηση σχετικά με το εάν η Βουλγαρία θα είναι σε θέση να καταβάλει το συνολικό ποσό αμέσως, ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας απάντησε καταφατικά.

«[Η Βουλγαρία] μπορεί να αντέξει να πληρώσει αμέσως. Το ποσό είναι αρκετά σοβαρό, αλλά, ευτυχώς, είναι δυνατό», δήλωσε ο Γκορόνοφ.

Ο επικεφαλής του υπουργείου ανέφερε ότι η απόκτηση αεροσκαφών αποτελεί προτεραιότητα για τη Βουλγαρία.

«Δύο δισεκατομμύρια λέβα είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό, αλλά επειδή αυτό αποτελεί προτεραιότητα για εμάς και είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει», πρόσθεσε ο υπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βούλγαρος υπουργός Άμυνας Κρασίμιρ Καρακάτσοφ επέμεινε ταυτόχρονα στην πληρωμή σε δόσεις, δεδομένου ότι μια εφάπαξ πληρωμή δεν θα επέτρεπε την έναρξη εφαρμογής άλλων σχεδίων για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων. Τα μέλη της επιτροπής άμυνας εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους ότι η υψηλή τιμή των αεριωθούμενων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση των όπλων για τις χερσαίες δυνάμεις και το ναυτικό.

Το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων λέβα (λίγο πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) είναι το μέγιστο που η Βουλγαρία είναι έτοιμη να πληρώσει για αμερικανικά μαχητικά.

Στις αρχές Ιουνίου, το αμερικανικό Κογκρέσο καθόρισε επίσης την ανώτατη τιμή τους: ανερχόταν σε σχεδόν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Βουλγαρία Έρικ Ρούμπιν, το πραγματικό κόστος θα είναι χαμηλότερο, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό συνεχίζονται. Ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της Βουλγαρίας αναγνώρισε ταυτόχρονα ότι είναι πιθανό, οι δύο πλευρές να μην μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την τιμή του αεροσκάφους και εκτιμά ότι η πιθανότητα αυτή είναι 25%.

Νωρίτερα, ο Καρακάτσαν ανέφερε επίσης ότι η Βουλγαρία σκόπευε να αγοράσει νέα μαχητικά για τον εκσυγχρονισμό του στρατού και όχι με σκοπό να επιτεθεί στη Ρωσία.

Ο υπουργός αποκάλεσε τέτοιες εικασίες «ανοησίες».

Tags:
ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Βουλγαρία, Πολεμική Αεροπορία, F-16
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK