04:55 08 ΙΟΥΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Το αμερικανικό Κογκρέσο έθεσε σαφέστατα, με διακομματικό ψήφισμα, ζήτημα στην Τουρκία για το ρόλο της στο ΝΑΤΟ, αν αποκτήσει το ρωσικό σύστημα S-400.

«Φρένο» στην Τουρκία επιχειρούν να βάλουν οι ΗΠΑ αναφορικά με το ζήτημα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

Το διακομματικό ψήφισμα που υιοθέτησε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων επιχειρεί να φέρει την Τουρκία προ τετελεσμένων. 

Ειδικότερα το κείμενο που είναι διαθέσιμο εδώ, «προτρέπει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αποφύγει μια στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανο-τουρκική εταιρική σχέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Το μήνυμα στην Τουρκία είναι ότι «το Κογκρέσο δεν σκοπεύει να μείνει παθητικός θεατής στο ενδεχόμενο της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400. Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες».

«Δεν υπάρχει μέση λύση. Είτε ο κ. Ερντογάν θα ακυρώσει τη ρωσική συμφωνία, είτε δεν θα το κάνει. Και δεν υπάρχει η μελλοντική δυνατότητα για την Τουρκία στο να έχει από κοινού ρωσικά όπλα και αμερικανικά F-35. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Δεν υπάρχει δρόμος για εξισορρόπηση της κατάστασης που θα επιτρέψει στην Τουρκία να έχει και το γλυκό και να το τρώει ταυτόχρονα. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να εκθέσουμε την κρίσιμη για την εθνική μας ασφάλεια τεχνολογία στην Ρωσία», επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ.

Την ίδια στιγμή και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικλ ΜακΚολ, συμφώνησε με το δίλημμα που δημιουργούν οι ΗΠΑ. «Η Τουρκία έχει μια σαφή διττή επιλογή ανάμεσα στην αγορά των ρωσικών S-400 και της προσφοράς των ΗΠΑ για την επιτάχυνση της παράδοσης των πυραύλων Patriot. Καλώ την Τουρκία να προχωρήσει προς τα εμπρός και να επιλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ», επισημαίνει.

Η δυσαρέσκεια  των ΗΠΑ αναφορικά με τη ρωσοτουρκική συμφωνία για το σύστημα αεράμυνας s-400 έχει εκφραστεί δημόσια σε όλους τους τόνους.  

Η Ρωσία και η Τουρκία από την πλευρά τους έχουν εκφράσει σε όλους τους τόνους το γεγονός ότι το S-400 είναι καθαρά αμυντικό σύστημα και δεν έχει επιθετικούς στόχους.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι δύο χώρες είχαν συνάψει δανειακή σύμβαση 2,5 δισ. δολαρίων για την αποστολή συνολικά τεσσάρων πυροβολαρχιών συστημάτων S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η πρώτη παράδοση προγραμματιζόταν για τον Ιούλιο του 2019.

Ενώ η Άγκυρα προχωρά στην υλοποίηση της συμφωνίας, οι ΗΠΑ εμφανίζονται να εντείνουν την πίεση κατόπιν των ενστάσεων που έχουν εκφράσει για την παραλαβή των S-400 από την Τουρκία.

Χθες,μάλιστα, αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσαν το απόγευμα της Δευτέρας ότι οι Τούρκοι πιλότοι δεν θα εκπαιδεύονται πλέον για να πετάξουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην αεροπορική βάση Λιουκ στην Αριζόνα.

«Το Πεντάγωνο γνωρίζει ότι οι Τούρκοι πιλότοι… δεν πετούν πλέον», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υπολοχαγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Μάικ Άντριους.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης των Τούρκων χειριστών στις ΗΠΑ περιλαμβάνει τέσσερις πιλότους, δύο εκπαιδευτές και περίπου 20 τεχνικούς που λαμβάνουν επίσης εκπαίδευση.

Tags:
τελεσίγραφο, αντιαεροπορική άμυνα, αντιπυραυλική άμυνα, Κογκρέσο, S-400, ΗΠΑ, Αμερικανικό Κογκρέσο, άμυνα, Ρωσία, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK