16:17 31 ΜΑΡΤΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας διεξάγουν Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.

Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν κοινές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στις οποίες συμμετείχε και το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan των ΗΠΑ, καθώς και το ελικοπτεροφόρο JS Izumo της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Sankei Shimbun.

Σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα, οι ασκήσεις ξεκίνησαν στις 10 Ιουνίου. Εκτός από το JS Izumo, στα «παιχνίδια πολέμου» συμμετέχουν τα αντιτορπιλικά JS Murasame and JS Akebone, με τα πολεμικά πλοία να δοκιμάζονται κυρίως στους ελιγμούς.

Το αεροπλανοφόρο Ronald Reagan είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία στον κόσμο. Μπορεί να μεταφέρει μέχρι 90 αεροπλάνα και ελικόπτερα διαφόρων τύπων.

Το Izum είναι το πιο ισχυρό πολεμικό σκάφος επιφανείας της Ιαπωνίας και βρίσκεται σε μακροχρόνια αποστολή από τα τέλη Απριλίου, ευρισκόμενο μεταξύ άλλων σε Μαλαισία και Σιγκαπούρη.

Το ιαπωνικό δημοσίευμα σημειώνει ότι οι ασκήσεις έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της Κίνας, η οποία έχει προβάλει διεκδικήσεις στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και κατασκευάζει εκεί νησιά. Το Πεκίνο εξακολουθεί να εμπλέκεται σε διαμάχες με αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που επίσης έχουν ανταγωνιστικές απαιτήσεις σε θαλάσσιες περιοχές.

Η Κίνα ελέγχει τη συντριπτική πλειονότητα των νησιών και των υφάλων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και εκφράζει ανησυχίες για την ανάπτυξη αμερικανικών πλοίων στην περιοχή, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στις αρχές Μαΐου, η Κίνα εξέφρασε την «ισχυρή της αντίθεση» αφότου δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία έπλευσαν κοντά σε αμφισβητούμενα νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σε μια κίνηση που οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι αποσκοπούσε να «προκαλέσει υπερβολικές θαλάσσιες αξιώσεις».

Ήταν η τρίτη φορά που φέτος που η Ουάσινγκτον αμφισβήτησε τις θαλάσσιες διεκδικήσεις του Πεκίνου στην περιοχή εν μέσω της κλιμακούμενης αντιπαλότητας μεταξύ των δύο δυνάμεων σε έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο ο οποίος περιλάμβανε κι άλλους τομείς διαφωνιών.

Οι ευρύτερες αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας στη θάλασσα, με τα εκτιμώμενα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που δεν έχουν εξαχθεί, ανταγωνίζονται Μπρουνέι, Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊβάν και Βιετνάμ.

Tags:
αεροπλανοφόρο, στρατιωτικές ασκήσεις, ασκήσεις, Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK