00:23 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Τουρκία ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τη στάση που έχουν υιοθετήσει για τους S-400 και η οποία θα βλάψει μόνιμα τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας.

Η Τουρκία θα δώσει την «κατάλληλη» απάντηση στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Άμυνας για τους S-400, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Όπως τόνισε, η Τουρκία ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τη στάση που έχουν υιοθετήσει και η οποία θα βλάψει μόνιμα τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Νωρίτερα, αναφερόμενος στην επιστολή του Πάτρικ Σάναχαν, με την οποία ενημέρωνε επισήμως την Τουρκία ότι δεν θα της επιτραπεί να παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει ήδη αγοράσει, εάν προχωρήσει με τη συμφωνία για τους ρωσικούς S-400, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι κανένας δεν είναι σε θέση να δίνει τελεσίγραφα στην Άγκυρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, άλλωστε, ότι η επιστολή δεν πρόκειται να κάνει την Τουρκία να υπαναχωρήσει από την απόφασή της για τους S-400, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της Τουρκίας για τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή της Ρωσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των ΗΠΑ για το ρωσικό σύστημα αεράμυνας. 

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 θα παραδοθεί στην Τουρκία τον Ιούλιο.

«Δεν λέω ότι η Τουρκία θα αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, το έχει ήδη αγοράσει», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Όπως πρόσθεσε, πρόκειται για συμφωνία που έχει ολοκληρωθεί. Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για τους S-400 με τη Ρωσία με εγγυήσεις για λογική τιμή, αλλά και για μελλοντική από κοινού παραγωγή.

Στις 7 Ιουνίου, ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν απέστειλε επιστολή στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ορίζοντας ως προθεσμία την 31η Ιουλίου για όλους τους Τούρκους πιλότους στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ, αναστέλλοντας έτσι την εκπαίδευσή τους στα αεροσκάφη.

Ξεχωριστά, ο κ. Σάναχαν προειδοποίησε την Άγκυρα ότι η συμφωνία της με τη Μόσχα διακινδυνεύει να υπονομεύσει τους δεσμούς της με το ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να παραλύσει την τουρκική οικονομία, δημιουργώντας υπερβολική εξάρτηση από τη Ρωσία. «Εξακολουθείτε να έχετε την επιλογή να αλλάξετε πορεία στο θέμα των S-400», έγραψε ο κ. Σάναχαν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει σε ό,τι αφορά την αγορά του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400. «Έχουμε συνάψει μια συμφωνία. Είμαστε αποφασισμένοι. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε πίσω», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι η υπόθεση έχει κλείσει, με τις ΗΠΑ να προχωρούν στο «πάγωμα» της παράδοσης εξοπλισμού που σχετίζεται με τα F-35 στην Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία ότι εάν η Τουρκία λάβει τόσο τους S-400, όσο και τα F-35, θα δημιουργηθεί κίνδυνος ασφάλειας, καθώς εμπειρογνώμονες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σε σχέση με την τεχνολογία των μαχητικών αεροσκαφών. 

Από την πλευρά της, η Άγκυρα έχει επιμείνει ότι οι S-400 δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με την ασφάλεια στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ ή τα F-35.

Σχετικά:

Τσαβούσογλου προς ΗΠΑ για τους S-400: Κανείς δεν μπορεί να δίνει τελεσίγραφα στην Τουρκία
Ερντογάν: Οι S-400 παραδίδονται στην Τουρκία τον επόμενο μήνα
Ακάρ: Η αμερικανική επιστολή για τους S-400 είναι αντίθετη με το πνεύμα της συμμαχίας
«Zυμώσεις» για τους S-400 στην Τουρκία: Υπουργικό συμβούλιο αύριο
Tags:
ΗΠΑ, Τουρκία, Πάτρικ Σάναχαν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, F-35, S-400
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK