13:29 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 30
Βρείτε μας

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, καταδίκασε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επιβάλλουν τελεσίγραφο στην Άγκυρα, με αφορμή την προμήθεια των ρωσικών S-400.

Αντικρουόμενες απόψεις ως προς το φλέγον ζήτημα της προμήθειας των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, φέρεται να διαθέτουν Βερολίνο και Παρίσι.

Πιο συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι το Βερολίνο θα προτιμούσε η Άγκυρα να απορρίψει τη συμφωνία με τη Μόσχα για τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα.

«Η πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα, αποτελεί θέμα συζήτησης εντός της συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ) και αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για το ΝΑΤΟ. Η γερμανική κυβέρνηση θα καλωσόριζε μία επανεξέταση της απόφασης της Τουρκίας (σ.σ. για τους S-400)» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ουλρίκε Ντέμερ.

Εξήγησε δε, ότι η πρωταρχική ανησυχία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έγκειται στα φερόμενα προβλήματα διαλειτουργικότητας μεταξύ του νατοϊκού εξοπλισμού και των ρωσικών αμυντικών συστημάτων.

Ωστόσο, την ίδια άποψη δεν φαίνεται να συμμερίζεται το Παρίσι, με το υπουργείο Εξωτερικών να υπενθυμίζει ότι η Άγκυρα έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να αγοράζει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει ανάγκη.

«Η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από την Τουρκία, προφανώς, αποτελεί μία κυριαρχική απόφαση. Η ακεραιότητα της Συμμαχίας είναι εξίσου σημαντική. Και η διαλειτουργικότητα των στρατιωτικών ικανοτήτων των συμμάχων είναι σημαντική γι' αυτή» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου.

Οι παραπάνω δηλώσεις επέρχονται εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας για την απόφαση της δεύτερης να αγοράσει τους ρωσικούς S-400.

Ενόσω πλησιάζει η ημερομηνία παράδοσης των αμυντικών πυραύλων, η Ουάσιγκτον έχει αυξήσει τις πιέσεις προς τη γειτονική χώρα, αναστέλλοντας την εκπαίδευση των τούρκων πιλότων στο πλαίσιο των προγραμμάτων των μαχητικών F-35.

Η Άγκυρα, από την πλευρά της, έχει απορρίψει τις αμερικανικές απειλές και έχει καταστεί σαφές ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να δίνει οδηγίες σ' μία άλλη (σ.σ. χώρα) για το πώς θα δρα». Επιπλέον, έχει προειδοποιήσει για την επιβολή αντισταθμιστικών μέτρων, σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον υλοποιήσει την απειλή των κυρώσεων.

Σχετικά:

Τσαβούσογλου: Εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε κυρώσεις για τους S-400, η Άγκυρα θα ανταποδώσει
Νέες απειλές των ΗΠΑ εναντίον της Ινδίας για επιπτώσεις από την αγορά των S-400
Τσαβούσογλου προς ΗΠΑ για τους S-400: Κανείς δεν μπορεί να δίνει τελεσίγραφα στην Τουρκία
Ερντογάν: Οι S-400 παραδίδονται στην Τουρκία τον επόμενο μήνα
Ακάρ: Η αμερικανική επιστολή για τους S-400 είναι αντίθετη με το πνεύμα της συμμαχίας
«Zυμώσεις» για τους S-400 στην Τουρκία: Υπουργικό συμβούλιο αύριο
Tags:
εξοπλιστικά, οπλικό σύστημα, αμυντικά συστήματα, πύραυλοι, F-35, S-400, ΝΑΤΟ, Ρωσία, ΗΠΑ, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK