11:31 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας εμφανίστηκε ανήσυχος για τις εξελίξεις με την Τουρκία και ζήτησε την επαγρύπνηση και την προετοιμασία του λαού.

Επαγρύπνηση, προετοιμασία και κατάλληλη ετοιμότητα ζήτησε από τον ελληνικό λαό ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας και γενικός γραμματέας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, Παύλος Χρήστου, κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Τουρκία.

«Οι προσπάθειες της Τουρκίας στη Κύπρο είναι μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αλλαγής ισορροπιών στην ανατολική Μεσόγειο. Θα προβεί σε γεώτρηση προκειμένου να προκαλέσει και να μετρήσει αντιδράσεις. Η προσπάθεια γεώτρησης είναι ενέργεια που θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην ιστοσελίδα «armyvoice.gr».

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι «η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδη». «Σίγουρα όμως απαιτείται πέραν όλων στρατιωτική απάντηση. Και για αυτό απαιτείται μέγιστη ετοιμότητα αλλά και κατάλληλη προετοιμασία του γενικού πληθυσμού».

Εκτίμησε δε, ότι «η Τουρκία επιδιώκει μια ολική ρύθμιση των “διαφόρων με Ελλάδα και Κύπρο”», προσθέτοντας ότι «ίσως και ο λόγος της πίεσης στην Κύπρο έχει αυτόν ακριβώς τον αντικείμενο σκοπό, την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο ενός «θερμού επεισοδίου», ο κ. Χρήστου εμφανίστηκε ανήσυχος, καθώς χαρακτήρισε ως «ορατό» ένα τέτοιο σενάριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι απειλές περί πραγματοποίησης γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, έχουν επιφέρει σωρεία αντιδράσεων.

Λευκωσία και Αθήνα, συγκεκριμένα, έχουν ήδη μεταφέρει το ζήτημα στις Βρυξέλλες, οι οποίες την Τρίτη αναμένεται να εκδώσουν ανακοίνωση – καταδίκης της Άγκυρας.

Σ’ αυτήν θα διαμηνύεται ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο».

Οι Βρυξέλλες θα προειδοποιούν, παράλληλα, ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας», ενώ θα καταδικάζουν «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την Κυριακή συνεδρίασε εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), με φόντο τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη.

Στον απόηχο όλων των παραπάνω εργασιών, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «θα έχει συνέπειες», όποιος «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή».

Το βράδυ της Δευτέρας, παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, διαβεβαίωσε τα εξής:

«Έχουν γίνει όλα αυτά που μπορούσαν να γίνουν. Αν δεν σταματήσουν οι ενέργειες της Τουρκίας, τότε θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες. Θα προχωρήσουμε σ’ αυτά που συμφώνησαν οι κ.κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης, να επιβληθούν κυρώσεις».

Εκτίμησε, πάντως, ότι «δεν φαίνεται εύκολο» κάτι τέτοιο, δεδομένων των αντιδράσεων ορισμένων κρατών-μελών της Ε.Ε. (σ.σ. απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία για την επιβολή κυρώσεων σε μία τρίτη χώρα). «Δεν φαίνεται εύκολο, αλλά θα δοθεί μάχη» έσπευσε να επαναλάβει.

 

Σχετικά:

Κατρούγκαλος: Ήρθε η στιγμή η ΕΕ να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής στην Τουρκία
Αποστολάκης: Δεν φαίνεται εύκολο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία
Άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων με την Τουρκία προτείνει η Κωνσταντοπούλου
Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, στρατός, Αιγαίο, Κύπρος, αεροπορία, Παύλος Χρήστου, ελληνοτουρκικά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK