13:57 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Τουρκική σημαία

Εναλλακτική του F-35; Η Τουρκία παρουσίασε το νέο εγχώριο μαχητικό TF-X (Βίντεο)

© AP Photo / Kostas Tsironis
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Καθώς η Τουρκία φαίνεται πως χάνει οριστικά την πρόσβαση στο F-35 της Lockheed Martin, η Turkish Aerospace Industries παρουσίασε ένα μοντέλο του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, με το όνομα TF-X, στο Air Show του Παρισιού την Δευτέρα.

Το γραφείο σχεδιασμού αεροσκαφών της Τουρκίας πρότεινε στην αεροπορική επίδειξη του Παρισιού, Le Bourget, την απάντηση της Άγκυρας στην απώλεια του F-35, το TF-X, ένα αεροπλάνο εγχώριας κατασκευής.

Στην άσφαλτο στο αεροδρόμιο Paris-Le Bourget, η δραματική αποκάλυψη έδειξε στον κόσμο έναν μαχητικό με διπλούς κινητήρες, καμπύλη-κάθετη-ουρά που μοιάζει με ένα F-35, αλλά με στενότερη άτρακτο και ευρύτερο φτερό, ανέφερε το Military.com.

Η ομοιότητα δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη.

«Σχετικά με το F-35, στην πραγματικότητα, η εταιρεία μου κατασκευάζει την κεντρική άτρακτο», δήλωσε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TAI, Τεμέλ Κοτίλ, στην τελετή. Η TAI χρησίμευσε ως δευτερεύων προμηθευτής στον κατασκευαστή της Northrop Grumman με έδρα τις ΗΠΑ, ο οποίος κατασκευάζει την πλειονότητα των κεντρικών ατράκτων των F-35, ανέφερε το Defense News.

​«Αυτό σημαίνει ότι από την άποψη της κατασκευής, η τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία έχει αρκετή ισχύ για να φτιάξει αυτό το μαχητικό», δήλωσε ο Κότιλ. «Ο κινητήρας μας παραμένει μακέτα, αλλά το 2023 θα υπάρξει ένας εναλλακτικός κινητήρας και η πρώτη πτήση θα είναι το 2025 και το αεροσκάφος θα τεθεί σε υπηρεσία το 2028», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Defense News, το TF-X θα έχει μέγιστη ταχύτητα Mach 2, ακτίνα δράσης 600 μιλίων και βάρος απογείωσης 60.000 λίβρες.

Οι κινητήρες του θα παρέχουν στο μαχητικό 20.000 λίβρες ώσης ο καθένας, καθιστώντας το περίπου συγκρίσιμο με το Joint Strike Fighter.

Η BAE Systems, η οποία συνεργάστηκε στο πρόγραμμα με τη TAI, καυχιέται ότι το TF-X θα είναι «το καλύτερο μαχητικό στην Ευρώπη» και θα είναι σε θέση να μεταφέρει τον πύραυλο αέρος - αέρος Meteor που αναπτύσσεται από τον ευρωπαϊκό κατασκευαστή MBDA.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο οποίος ήρθε σε επαφή με το Defense News, αρνήθηκε να σχολιάσει εάν το TF-X αντιπροσώπευε μια σταθερή απομάκρυνση από το F-35. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξέφρασαν φόβους ότι, εάν η Τουρκία λειτουργήσει μαζί και το F-35 και το S-400, θα μπορούσε να αποκαλύψει τις αδυναμίες και τα τρωτά σημεία του F-35 σε αντιπάλους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Η Άγκυρα εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον και για άλλα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών μαχητικών Su-57 και των κινεζικών FC-31, ανέφερε το Sputnik.

Tags:
πύραυλος, κινητήρας, Παρίσι, Τουρκία, ΗΠΑ, αεροσκάφος, μαχητικό, F-35
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK