18:49 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας θα πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά την Κυριακή, στον απόηχο των αυστηρών προειδοποιήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Νέα NAVTEX, με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, εξέδωσε η Τουρκία, λίγες ώρες μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Κομισιόν.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με την υδρογραφική υπηρεσία, θα πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά, την προσεχή Κυριακή (23/6), από τις 2:00 έως 4:00 (ώρα Ελλάδος).

Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, όπως διευκρινίζει η Άγκυρα, βρίσκεται σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Η παραπάνω κίνηση επέρχεται λίγες ώρες, μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα οποία γίνεται λόγος για «στοχευμένα μέτρα» εις βάρος της Τουρκίας.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Ε.Ε.

Υπογραμμίζουν δε, «τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σ' ολόκληρο το εύρος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας».

Στη συνέχεια, καλούν την Τουρκία να «επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικυρώνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων μέτρων» σπεύδουν να προσθέσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκική Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Και καταλήγουν: «Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το ζήτημα και θα επανέλθει αναλόγως».

Tags:
Navtex, Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Ένωση, άμυνα, ελληνοτουρκικά, πυρά, στρατιωτική άσκηση, Ρόδος, Καστελόριζο, Αιγαίο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK