07:22 06 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Χασάν Σούκρι εξέφρασε την ελπίδα ότι η πιθανή δημιουργία μιας ζώνης στη Μέση Ανατολή που θα είναι απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα και όλα τα άλλα όπλα μαζικής καταστροφής.

Νωρίτερα, ο Σαμέχ Χασάν Σούκρι πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα.

«Επίσης, αξιολογήσαμε τις κοινές ενέργειες της Ρωσίας και της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας ζώνης απαλλαγμένης από όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή και των μέσων για την παράδοσή τους. Ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει να απομακρυνθεί η περιοχή από τη ζώνη αστάθειας ενώ η ενίσχυση του καθεστώτος μη διάδοσης των όπλων θα συμβάλει στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή», ανέφερε ο Σούκρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λαβρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι ο Λαβρόφ και αυτός έθιξε επίσης την ανάγκη καταπολέμησης όλων των τρομοκρατικών ομάδων σε επίπεδο ασφάλειας και ιδεολογίας.

«Συμφωνήσαμε επίσης την ανάγκη να ενώσουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, έτσι ώστε ορισμένες χώρες να μην το χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. Και συμφωνήσαμε στην ανάγκη να καλέσουμε αυτές τις χώρες να μην υιοθετήσουν μια τέτοια γραμμή αποσταθεροποιώντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε άλλες χώρες και περιοχές», δήλωσε ο ανώτατος διπλωμάτης της Αιγύπτου.

Η ιδέα να δημιουργηθεί μια ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή εκφράστηκε για πρώτη φορά από την Αίγυπτο και το Ιράν το 1974, αλλά στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πρόταση για τη δημιουργία μιας ζώνης που θα ήταν απαλλαγμένη από όλα τα άλλα είδη όπλων μαζικής καταστροφής .

Ένα συνέδριο για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερης από πυρηνικά στη Μέση Ανατολή υποτίθεται αρχικά ότι διοργανώθηκε το 2012, αλλά ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε.

Το συνέδριο έχει πλέον προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο.

Tags:
Μέση Ανατολή, Ρωσία, όπλα, Αίγυπτος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK