09:30 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Συνθήκη Ειρήνης υπεγράφη το 1951 μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Προβλέπει ότι η Ουάσιγκτον θα υπερασπιστεί το νησιωτικό κράτος, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη συνθήκη ειρήνης με την Ιαπωνία εξετάζει ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου θεωρεί ότι η συγκεκριμένη μεταπολεμική συνθήκη, η οποία βρίσκεται εν ζωή τα τελευταία 60 χρόνια, αντιμετωπίζει με άδικο τρόπο τις ΗΠΑ.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, «η κίνηση αυτή είναι εξαιρετικά απίθανη», καθώς ο πρόεδρος δεν έχει υλοποιήσει κανένα βήμα προς την κατεύθυνση της αποχώρησης (σ.σ. από τη συμφωνία).

Το 1951, ΗΠΑ και Ιαπωνία υπέγραψαν μία συμφωνία ειρήνης, η οποία ορίζει ότι η Ουάσιγκτον θα υπερασπιστεί το νησιωτικό κράτος, εφόσον κριθεί απαραίτητο, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται η αντίστοιχη υποχρέωση εκ μέρους του Τόκυο.

Το 1960, μάλιστα, υπήρξε αναθεώρηση της συνθήκης, με αποτέλεσμα να χορηγηθεί στις ΗΠΑ το δικαίωμα διατήρησης στρατιωτικής βάσης στην Ιαπωνία.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επήλθε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Τραμπ στην Ιαπωνία.

Tags:
Αμερικανικός στρατός, αμερικανική βάση, ειρήνη, συνθήκη, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ντόναλντ Τραμπ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK