00:57 05 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέo έφτασε στην Ινδία για επίσημη επίσκεψη, με κορυφαίο αξιωματούχο του ινδικού ΥΠΕΞ να δηλώνει αισιόδοξος πως το Νέο Δελχί θα απαλλαγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στη χώρα για την αγορά ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400.

Να απαλλαγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400 ευελπιστεί η Ινδία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η αμερικανική κυβέρνηση διαθέτει αρκετή ευελιξία για να δώσει απαλλαγή στην Ινδία σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του νόμου CATSAA... Πιστεύουμε ότι η Ινδία εκπληρώνει αυτές τις απαιτήσεις και θα λάβει απαλλαγή από την επιβολή κυρώσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος την Τρίτη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ινδία μοιράζεται μια «μακρόχρονη σχέση με τη Ρωσία» και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για τις συνθήκες που υποχρεώνουν την Ινδία να αγοράσει S-400» .

Στις 21 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο – ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ινδία – απηύθυνε προειδοποίηση στο Νέο Δελχί να μην αγοράσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, προτείνοντας την εξέταση ενός άλλου τύπου όπλου.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε στην Ινδία έμμεση προειδοποίηση ότι η αγορά των ρωσικών συστημάτων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ Νέου Δελχί και Ουάσιγκτον, με αντικείμενο τα οπλικά συστήματα.

Η προειδοποίηση ήρθε αφότου το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Νέο Δελχί δεν σχεδιάζει να καταργήσει τη συμφωνία για τους S-400 με τη Μόσχα, παρά την απειλή αμερικανικών κυρώσεων.

Η Ινδία υπέγραψε συμφωνία ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας S-400 τον Οκτώβριο του 2018, ακολουθώντας την Κίνα και την Τουρκία.

Οι απειλές για κυρώσεις προκύπτουν από τον νόμο περί κυρώσεων (CAATSA) που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ το 2017.

Ο νόμος αυτός δίνει στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να επιβάλλουν κυρώσεις σε κάθε χώρα που αγοράζει αμυντικό εξοπλισμό από τη Ρωσία.

Μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβρη επέβαλλαν κυρώσεις στην Κίνα η οποία αγόρασε ρωσικά αμερικανικά αεροσκάφη αλλά και συστήματα S-400.

Σχετικά:

Οι ΗΠΑ προτρέπουν την Ινδία να μην αγοράσει S-400 πριν την επίσκεψη Πομπέο
Η Ινδία δεσμεύεται να προχωρήσει τη συμφωνία για τους S-400 παρά την απειλή αμερικανικών κυρώσεων
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ινδία για παρόμοια προβλήματα με την Τουρκία αν αγοράσει S-400
Αρχηγός ΓΕΣ Ινδίας: Έχουμε ανεξάρτητη πολιτική παρά τις απειλές των ΗΠΑ για τους S-400
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη συμφωνία για αγορά πυραύλων S-400 μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας
Tags:
Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία, S-400
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK