16:05 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 21
Βρείτε μας

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο «East Med Act», το οποίο προβλέπει την καταγραφή των παραβιάσεων σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.

Το πράσινο «φως» της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας έλαβε το «East Med Act», το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την καταγραφή των παραβιάσεων και των παραβάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Ασφάλεια και Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», το οποίο εξετάστηκε και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών της αρμόδιας Επιτροπής.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, μόνο δύο Γερουσιαστές δεν στήριξαν το επίμαχο νομοσχέδιο (σ.σ. Τζεφ Μέρκλεϊ και Εντ Μάρκι), των οποίων οι αντιρρήσεις σχετίζονταν με τον τομέα της ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρώσος αναλυτής: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις αντιθέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Το διακομματικό νομοσχέδιο είχε κατατεθεί τους προηγούμενους μήνες, από τους Γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, με στόχο την αναμόρφωση της γεωπολιτικής στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και την καταγραφή των παραβιάσεων τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρώσος αναλυτής: Οι ΗΠΑ επιθυμούν τη δημιουργία έντασης στην περιοχή της Μεσογείου

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χάρη σε πρωτοβουλία των βουλευτών Γκας Μπιλιράκη, Ντέιβιντ Σίσιλιν, και Τεντ Ντόιτς.

Χαιρετίζοντας την παραπάνω εξέλιξη, ο Μπομπ Μενέντεζ υποστήριξε ότι το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι βασικοί εταίροι των ΗΠΑ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ότι η ψηφοφορία της Τρίτης επιβεβαιώνει ότι η Ουάσιγκτον χρειάζεται μια νέα στρατηγική, η οποία θα αντικατοπτρίζει τα αμοιβαία συμφέροντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το επικίνδυνο φλερτ Ελλάδας - ΗΠΑ: Πώς οι αμερικανικές βάσεις απειλούν την εθνική ασφάλεια

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή που έχει κεντρική σημασία για τη χώρα μας και γι’ αυτό πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον τρόπο, με τον οποίο διαθέτουμε τη διπλωματική ενέργεια, τη δέσμευση και τους πόρους μας» έσπευσε να προσθέσει, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Σχετικά:

Το επικίνδυνο φλερτ Ελλάδας - ΗΠΑ: Πώς οι αμερικανικές βάσεις απειλούν την εθνική ασφάλεια
Ρώσος αναλυτής: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις αντιθέσεις Ελλάδας - Τουρκίας
Ρώσος αναλυτής: Οι ΗΠΑ επιθυμούν τη δημιουργία έντασης στην περιοχή της Μεσογείου
Tags:
Νομοσχέδιο, ΗΠΑ, παραβάσεις, παραβιάσεις, Κύπρος, Κυπριακή ΑΟΖ, Ανατολική Μεσόγειος, Αιγαίο, Βουλή των Αντιπροσώπων, Βουλή των Αντιπροσώπων, Γερουσία, Γερουσία, Γερουσία ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK