21:12 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, με τον Ινδό ομόλογό του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν και αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400, να τονίζει ότι το Νέο Δελχί θα πράξει ότι προστάζει το εθνικό του συμφέρον.

Η Ινδία θα πράξει ότι προστάζει το εθνικό της συμφέρον, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας S-400 και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, ο οποίος βρίσκεται στην Ινδία, ο κ. Τζαϊσανκάρ τόνισε ότι η Ινδία αναζητεί σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό.

Σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν, ανέφερε ότι το ζήτημα της ενέργειας αποτελεί «κοινό έδαφος» για την Τεχεράνη, εκτιμώντας ότι οι παγκόσμια αγορά ενέργειας παρουσιάζει αστάθεια.

Με τη σειρά του, ο κ. Πομπέο είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την άρση των εμπορικών φραγμών στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Σε ό,τι αφορά τους S-400, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι συζητήθηκε το θέμα και υπήρχε προσπάθεια να σχεδιαστεί «ένα μονοπάτι προς τα εμπρός».

Την Τρίτη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση διαθέτει αρκετή ευελιξία για να δώσει απαλλαγή στην Ινδία σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του νόμου CATSAA. Πιστεύουμε ότι η Ινδία εκπληρώνει αυτές τις απαιτήσεις και θα λάβει απαλλαγή από την επιβολή κυρώσεων».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ινδία μοιράζεται μια «μακρόχρονη σχέση με τη Ρωσία» και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για τις συνθήκες που υποχρεώνουν την Ινδία να αγοράσει S-400» .

Στις 21 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο απηύθυνε προειδοποίηση στο Νέο Δελχί να μην αγοράσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, προτείνοντας την εξέταση ενός άλλου τύπου όπλου.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε στην Ινδία έμμεση προειδοποίηση ότι η αγορά των ρωσικών συστημάτων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ Νέου Δελχί και Ουάσιγκτον, με αντικείμενο τα οπλικά συστήματα.

Η προειδοποίηση ήρθε αφότου το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Νέο Δελχί δεν σχεδιάζει να καταργήσει τη συμφωνία για τους S-400 με τη Μόσχα, παρά την απειλή αμερικανικών κυρώσεων.

Η Ινδία υπέγραψε συμφωνία ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας S-400 τον Οκτώβριο του 2018, ακολουθώντας την Κίνα και την Τουρκία.

Οι απειλές για κυρώσεις προκύπτουν από τον νόμο περί κυρώσεων (CAATSA) που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ το 2017.

Ο νόμος αυτός δίνει στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να επιβάλλουν κυρώσεις σε κάθε χώρα που αγοράζει αμυντικό εξοπλισμό από τη Ρωσία.

Μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβρη επέβαλλαν κυρώσεις στην Κίνα η οποία αγόρασε ρωσικά αμερικανικά αεροσκάφη αλλά και συστήματα S-400.

Σχετικά:

Σε απαλλαγή από τις αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400 ελπίζει η Ινδία
Οι ΗΠΑ προτρέπουν την Ινδία να μην αγοράσει S-400 πριν την επίσκεψη Πομπέο
Η Ινδία δεσμεύεται να προχωρήσει τη συμφωνία για τους S-400 παρά την απειλή αμερικανικών κυρώσεων
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ινδία για παρόμοια προβλήματα με την Τουρκία αν αγοράσει S-400
Ρώσος αξιωματούχος: Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς την Ινδία για τους S-400
Ινδία και Ρωσία μελετούν περισσότερες συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα μετά τους S-400
Tags:
Μάικ Πομπέο, κυρώσεις, S-400, Ρωσία, Ινδία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK