12:42 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Οι σημαίες Ελλάδας - ΗΠΑ

Πράσινο «φως» από την Ουάσιγκτον για την πώληση ελικοπτέρων στην Ελλάδα

© Φωτογραφία : Fotis Plegas G. / SOOC
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον αφορά την προμήθεια επτά ελικοπτέρων, τύπου MH-60R, και επιπλέον εξοπλισμού, συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το πράσινο «φως» στην πώληση ελικοπτέρων και στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 600 εκατ. δολαρίων, ενέκρινε η αμερικανική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπηρεσία για την Συνεργασία στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Η συμφωνία αφορά την προμήθεια ελικοπτέρων MH-60 και επιπλέον εξοπλισμού.

«Το State Department ενέκρινε την πιθανή πώληση προς την ελληνική κυβέρνηση ελικοπτέρων MH-60R, με περαιτέρω υποστήριξη, εκτιμώμενου κόστους 600 εκατ. δολαρίων» ανέφερε η υπηρεσία, σε ανακοίνωσή της.

«Η υπηρεσία για την Συνεργασία στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας των ΗΠΑ παρέδωσε την απαιτούμενη επιβεβαίωση στο Κογκρέσο για την πιθανή πώληση, στις 12 Ιουλίου του 2019» προστίθεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Ελλάδα ζήτησε επτά ελικόπτερα MH-60R, συμπεριλαμβανομένου και του επιπλέον εξοπλισμού.

Η προτεινόμενη πώληση θα βοηθήσει την Ελλάδα στην ικανότητα εκτέλεσης αποστολών εναντίον επίγειων και υποβρύχιων στόχων, όπως επίσης και σε επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης.

Στην ανακοίνωση, τέλος, διευκρινίζεται ότι η απόκτηση των ελικοπτέρων από την Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή της Μεσογείου.

Η αγορά ύψους 600 εκατομ. δολαρίων αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας που περιλαμβάνει ραντάρ, κινητήρες, συστήματα στόχευσης και τα διάφορα όπλα που χρησιμοποιεί το ελικόπτερο ως μέρος του ανθυποβρυχιακού και αντιπλοϊκού του ρόλου, ανέφερε το Defense News.

Τα Seahawks, τα οποία αποτελούν μια έκδοση του ελικόπτερου UH-60 Black Hawk της Sikorsky, τροποποιημένα για χρήση ως οργανικά ελικόπτερα πλοίων, προορίζονται για να αντικαταστήσουν παλαιά ελικόπτερα του ΠΝ, ανέφερε το INS Jane's τον Φεβρουάριο, όταν η συμφωνία δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά. Ωστόσο, το Seahawk δεν συνιστά πανάκεια. Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα εντάχθηκαν σε ενεργό υπηρεσία το μακρινό 1984 και ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα, έχουν ήδη ξεκινήσει την διαδικασία απόσυρσής τους έναντι νεότερων τύπων ελικοπτέρων.

Η συμφωνία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικών Πωλήσεων στο Εξωτερικό (FMS), το οποίο συντονίζεται από την υπηρεσία για την Συνεργασία στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας των ΗΠΑ, τις αμερικανικές αμυντικές εταιρείες Lockheed Martin και Mission Systems και τέλος τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σχετικά:

Ελικόπτερα κάνουν ρίψεις νερού σε αυτοκινητόδρομο στην Καλιφόρνια (Βίντεο)
Ουκρανικές περιπολίες στη Μαύρη και την Αζοφική θάλασσα με ελικόπτερα Airbus
Η Βρετανία στέλνει ελικόπτερα Απάτσι κοντά στα ρωσικά σύνορα
Η Ρωσία θα παραδώσει ελικόπτερα 12 Mi-35M στο Ουζμπεκιστάν
Tags:
Αμερικανικός στρατός, αμερικανικός στρατός, κογκρέσο, Αμερικανικό Κογκρέσο, στρατιωτικός εξοπλισμός, στρατιωτική επιχείρηση, στρατιωτική συνεργασία, στρατιωτικές δυνάμεις, ΗΠΑ, ελικόπτερα, ελικόπτερο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK