07:19 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
F-35

Πρώην αναπλ. αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου: Οι ΗΠΑ δεν θα παραδώσουν στην Τουρκία τα F-35

© AP Photo/ Ariel Schalit
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι όλες οι συστοιχίες των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 θα έχουν παραδοθεί στην Άγκυρα έως τον Απρίλιο του 2020.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παραδώσουν στην Τουρκία τα μαχητικά F-35, καθώς μια τέτοια κίνηση θα αλλάξει την ισορροπία των δυνάμεων, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρώην αναπληρωτής αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Εργκίν Σαϊγκούν στο Sputnik.

«Οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν F-35 στην Τουρκία επειδή θα αλλάξει την υφιστάμενη ισορροπία», δήλωσε προσθέτοντας ότι θα μειωθούν οι δυνατότητες του Ισραήλ.

«Δεν το θέλουν αυτό, οπότε αν εγκαταλείψουμε τους S-400, αύριο θα είναι κάτι άλλο, θα βρουν κάτι άλλο πάλι», σημείωσε.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία σκοπεύει να κατασκευάσει στα μελλοντικά προηγμένα συστήματα αεράμυνας από κοινού με τη Ρωσία.

«Ελπίζω να το κάνουν», δήλωσε ο κ. Σαϊγκούν ερωτηθείς για την πιθανότητα κοινής κατασκευής συστημάτων αεροπορίας και πυραυλικής άμυνας.

Την Παρασκευή, η Ρωσία παρέδωσε την πρώτη παρτίδα εξαρτημάτων του συστήματος S-400 στην Τουρκία.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση S-400 στην Τουρκία στα τέλη του 2018. Ένα χρόνο αργότερα, οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία την πώληση πυραύλων Patriot αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η Άγκυρα δεν την έχει αποδεχθεί, λέγοντας ότι οι όροι της δεν είναι τόσο καλοί όσο εκείνοι που πρότεινε η Ρωσία για τους S-400.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του NATO έχουν ισχυριστεί επανειλημμένα ότι το σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τα πρότυπα αεράμυνας της συμμαχίας και υποστήριξαν ότι η παρουσία του συστήματος στην Τουρκία θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να συλλέξει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα F-35 και άλλα συστήματα του ΝΑΤΟ. Τον Μάιο, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η ανάπτυξη των S-400 στην Τουρκία θα είναι «καταστροφική» για το πρόγραμμα των F-35.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν ήδη μια δέσμη κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την προμήθεια συστημάτων S-400, οι οποίες θα ανακοινωθούν μέσα στον Ιούλιο.

Σχετικά:

Ερντογάν για S-400: Νέος στόχος η κοινή παραγωγή με την Ρωσία
Και ένατο αεροσκάφος με S-400 στην Τουρκία
Συνεχίζεται η παράδοση των S-400 στην Τουρκία: Έφτασε το όγδοο αεροσκάφος
Ερντογάν: Στη Ρωσία 100 Τούρκοι ειδικοί για να εκπαιδευτούν πάνω στους S-400
Γερουσιαστές των ΗΠΑ για S-400: Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να λάβει F-35
Ερντογάν σε ΗΠΑ: Περιμένουμε τα F-35 για τα οποία έχουμε πληρώσει
Tags:
Ρωσία, Τουρκία, ΗΠΑ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, S-400, F-35
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK