07:27 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
F-35A των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια εναέριου ανεφοδιασμού από KC-135 Stratotanker

Πρώην βουλευτής των ΗΠΑ: Το πρόγραμμα F-35 κινδυνεύει εάν η Τουρκία απομακρυνθεί λόγω των S-400

© Senior Airman Keifer Bowes
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα την Δευτέρα, ακόμη ένα αεροσκάφος που μετέφερε τμήματα των S-400 έφτασε στην Τουρκία, εν μέσω των πληροφοριών που θέλουν τις ΗΠΑ να σχεδιάζουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας στο τέλος της εβδομάδας.

Το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα κινδύνευε σε περίπτωση ενδεχόμενης απομάκρυνσης της Τουρκίας εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, ανέφερε στο Sputnik την Δευτέρα ο πρώην Αμερικανός βουλευτής Έντουαρντ Ουίτφιλντ.

Όταν ρωτήθηκε αν το πρόγραμμα F-35 κινδυνεύει εφόσον η Ουάσινγκτον απομακρύνει την Τουρκία από αυτό, ο Ουίτφιλντ απάντησε: «Ναι».

«Η Τουρκία είναι ένας από τους κύριους κόμβους συντήρησης για το πρόγραμμα F-35 στην Ευρώπη και έτσι εάν δεν μπορούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να κάνουμε σημαντικές προσαρμογές. Πολύ σημαντικές προσαρμογές. Δεν γνωρίζουμε πραγματικά ποιες είναι όλες οι απαντήσεις αυτή την στιγμή», δήλωσε ο Ουίτφιλντ. «Νομίζω ότι θα βλάψει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, υπάρχουν σημαντικές συνέπειες από αυτό. Αν αφαιρέσετε την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35, υπάρχουν πολλές σημαντικές παράμετροι αυτού του γεγονότος και έτσι αυτό θα μπορούσε να ανατρέψει την θέση της Τουρκίας εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.

«Τόσο για τους στρατιωτικούς ηγέτες στις ΗΠΑ, τους στρατιωτικούς ηγέτες στο ΝΑΤΟ, όσο και για τους πολιτικούς στις ΗΠΑ, αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα επειδή έχουμε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που ενεργοποιεί ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία που απειλεί την ασφάλεια του F-35. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, στην ουσία βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και μπορεί να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις από την τοποθέτηση του συστήματος S-400 στην Τουρκία», επεσήμανε ο Ουίτφιλντ.

Ο Ουίτφιλντ συνέχισε σημειώνοντας ότι πιστεύει πως θα υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

«Ο κ. Ερντογάν έχει πει ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξουν κυρώσεις επειδή πιστεύει ότι είναι πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα πράξει κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα υπάρξουν κυρώσεις», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: «Τελείως άχρηστο;»: Πώς το F-35 κατέληξε να μην μπορεί να πετάξει για πολύ ώρα σε υψηλές ταχύτητες

Ο πρώην βουλευτής εξέφρασε επίσης την ελπίδα για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το θέμα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν πάντα λύσεις και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, έχουμε διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Ερντογάν, είχαμε συζητήσεις μεταξύ στρατιωτικών, είχαμε γραφειοκρατικές συζητήσεις, είχαμε πολιτικές συζητήσεις, όλα αυτά θα συνεχιστούν», σημείωσε.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για την πώληση αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία στα τέλη του 2017. Ένα χρόνο αργότερα, οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία την πώληση πυραύλων Patriot αξίας 3,5 δισ. δολαρίων, αλλά η Άγκυρα δεν την έχει αποδεχθεί, λέγοντας ότι οι όροι της δεν είναι τόσο ικανοποιητικοί όσο εκείνοι που πρότεινε η Ρωσία για τους S-400.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία σκοπεύει να κατασκευάσει τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας από κοινού με τη Ρωσία.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του NATO έχουν ισχυριστεί επανειλημμένα ότι το σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τα πρότυπα αεράμυνας της συμμαχίας και υποστήριξαν ότι η παρουσία του συστήματος στην Τουρκία θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να συλλέξει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα F-35 και άλλα συστήματα του ΝΑΤΟ. Τον Μάιο, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η ανάπτυξη των S-400 στην Τουρκία θα είναι «καταστροφική» για το πρόγραμμα των F-35.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα, η Ουάσινγκτον έχει ήδη αποφάσισει μια δέσμη κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την προμήθεια των συστημάτων S-400, οι οποίες θα ανακοινωθούν μέσα στον Ιούλιο.

Tags:
ΝΑΤΟ, αντιαεροπορικά, αντιαεροπορική άμυνα, Ρωσία, ΗΠΑ, Τουρκία, s-400, F-35
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK