06:07 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Το πυραυλικό σύστημα μέσου βεληνεκούς RSD-10 καταστρέφεται στο πλαίσιο της Συνθήκης IMF

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να συμπεριλάβουν την Κίνα σε μία νέα συνθήκη ελέγχου εξοπλισμών

© Sputnik / Anton Denisov
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η κυβέρνηση Τραμπ στέλνει μια αντιπροσωπεία με ανώτατα στελέχη της προκειμένου να συναντηθεί με Ρώσους αντιπροσώπους στη Γενεύη αυτήν την εβδομάδα με σκοπό να καταλήξουν σε μια νέα συνθήκη ελέγχου των εξοπλισμών που θα περιλαμβάνει επίσης την Κίνα, ανέφεραν την Δευτέρα οι New York Times.

Σύμφωνα πάντα με τους Times, ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, δεν ενδιαφέρεται να ανανεώσει τη νέα Συνθήκη START που λήγει σε 19 μήνες, παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να τη διατηρήσει.

Η αντιπροσωπεία στη Γενεύη θα διευθύνεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Τζ. Σάλιβαν και θα περιλαμβάνει τον Τιμ Μόρισον, ο οποίος αναλαμβάνει ως κορυφαίος σύμβουλος του κ. Τραμπ για το προσωπικό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και εκπρόσωποι του Πενταγώνου, της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και άλλους οργανισμούς, αναφέρουν οι NYT. Η ρωσική αντιπροσωπεία θα τελεί υπό την ηγεσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο τους αξιωματούχους, η Κίνα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σε συμφωνίες πυρηνικών όπλων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας και δεν είναι σαφές πόσο πρόθυμο θα είναι το Πεκίνο να συνεργασθεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσυρθεί από τη συμφωνία ελέγχου όπλων τον περασμένο Οκτώβριο υποστηρίζοντας ότι ήταν «απαράδεκτο» για την Ουάσινγκτον να συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία, ενώ τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα φέρονται να αναπτύσσουν όπλα απαγορευμένα από τη συνθήκη. Η χώρα ανέστειλε τελικά τις υποχρεώσεις της βάσει της συνθήκης στις 2 Φεβρουαρίου, ενεργοποιώντας μια εξαμηνιαία διαδικασία απόσυρσης, την οποία υποσχέθηκε να ολοκληρώσει εάν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί πλήρως με τη συμφωνία.

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον εξακολουθούν να δεσμεύονται από τη νέα Συνθήκη Περιορισμού των Στρατηγικών Όπλων του 2010 (New START), η οποία εισήγαγε νέα όρια στον αριθμό των χρησιμοποιούμενων πυρηνικών κεφαλών, πυραύλων και εκτοξευτών.

Ωστόσο, η συμφωνία αυτή κρέμεται κυριολεκτικά από μία κλωστή, επειδή πρόκειται να λήξει τον Φεβρουάριο του 2021 και τα δύο μέρη δεν έχουν συζητήσει ακόμα για το ενδεχόμενο επέκτασής της.

Το ζήτημα του ελέγχου των εξοπλισμών έχει καταστεί ιδιαίτερα επείγον για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, μετά την αναστολή της συνθήκης INF, η οποία προβλέπει την καταστροφή όλων των βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων.

Η Συνθήκη INF υπογράφηκε το 1987 από τον τότε πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, που έβαλε τον κόσμο στο χείλος μιας πυρηνικής καταστροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πούτιν: Η Ρωσία πρέπει να αναπτύξει μέσα προστασίας από υπερηχητικά όπλα πριν από άλλες χώρες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανειλημμένα εξέφρασαν ανησυχία για τον πύραυλο 9M729 της Ρωσίας, ο οποίος, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, παραβιάζει τις διατάξεις της πυρηνικής συνθήκης.

Ωστόσο, η Μόσχα διαψεύδει τις αμερικανικές κατηγορίες ως αβάσιμες, επιμένοντας ότι το βεληνεκές του πυραύλου βρίσκεται εντός των ορίων που επιτρέπει η Συνθήκη INF και δήλωσε ότι παραμένει ανοιχτή για διάλογο.

Tags:
Συνθήκη INF, new START, Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK