06:02 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Στιγμιότυπο από βίντεο της αποστολής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ για φερόμενη παραβίαση της Συνθήκης INF από τη Ρωσία

Η αποστολή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ φτιάχνει βίντεο κατά της Ρωσίας, αλλά κάνει ένα απίστευτο λάθος

© Φωτογραφία : US Mission to NATO / Twitter
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Βίντεο που έφτιαξε η αμερικανική αποστολή στο ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία για «πύραυλο που παραβιάζει τη Συνθήκη INF», αλλά έκανε λάθος… στον πύραυλο!

Η αποστολή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δημοσίευσε ένα βίντεο που δικαιολογεί την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ τον Φεβρουάριο για την αναστολή της Συνθήκης INF για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς.

Το βίντεο κατηγορεί τη Μόσχα για «παραβίαση» της συνθήκες σε μια περίοδο «αρκετών ετών καθώς δημιούργησε ένα πυραυλικό σύστημα ονόματα SSC-8». Το βίντεο περιγράφει το όπλο ως ένα «μεταφερόμενο σύστημα που μπορεί να κρυφτεί και είναι ιδιαιτέρως καταστροφικό», κατηγορώντας τη Ρωσία ότι αφήνει «την Αμερική και τους Συμμάχους της εκτεθειμένους».

​Το σύστημα που το ΝΑΤΟ ονομάζει «SSC-8» είναι το «RK-55 Relief» σύστημα εκτόξευσης εδάφους πυραύλων κρουζ με πυρηνικά που η Σοβιετική Ένωση εξάλειψε μεταξύ 1988 και 1990, σύμφωνα με τους όρους που απορρέουν από τη Συνθήκη INF, η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη, παραγωγή και τοποθέτηση πυρηνικών όπλων εδάφους ικανών να χτυπήσουν στόχους μεταξύ 500 και 5.500 χλμ..

Το 2017, η Ουάσιγκτον άρχισε να κατηγορεί τη Μόσχα για μια έκδοση που την ανέπτυξε υπό τη μορφή του 9M729, ενός πυραυλικού συστήματος εδάφους το οποίο βέβαια η Μόσχα απέδειξε ότι έχει βεληνεκές μικρότερο του ορίου των 500  χιλιομέτρων που ορίζει η Συνθήκη INF.

Ωστόσο, στο επίμαχο βίντεο της αποστολή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, ο δημιουργός φαίνεται να μπέρδεψε τους ισχυρισμούς της… δικής του πλευράς, απεικονίζοντας λάθος πύραυλο! Αντί να δείχνει τον υποτιθέμενο πως παραβιάσει την INF 9M729, το βίντεο δείχνει πύραυλο που  μοιάζει με μια ακατέργαστη έκδοση ενός 9K720 Iskander, ενός μικρού βεληνεκούς βαλιστικού πυραυλικού συστήματος με εύρος λειτουργίας μεταξύ 50 και 415 χιλιομέτρων, που επίσης δεν παραβιάζει την INF.

Χρήστες του Twitter εντόπισαν το λάθος και ζήτησαν από την αποστολή να… «προσλάβει μερικούς πρακτικάριους» την επόμενη φορά, οι οποίοι θα κάνουν καλύτερη δουλειά στην προώθηση των αμερικανικών ισχυρισμών, καθώς χαρακτήρισαν το βίντεο «χαζή προπαγάνδα».

​Νωρίτερα φέτος, μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη Συνθήκη INF, η Ρωσία προχώρησε στο πρωτοφανές βήμα αποκάλυψης των δυνατοτήτων του 9M729 σε στρατιωτικούς ακόλουθους και δημοσιογράφους σε στρατιωτική αποθήκη, παρουσιάζοντας τον ίδιο τον πύραυλο και τη συσκευή εκτόξευσης, το βεληνεκές και άλλα χαρακτηριστικά του. Παρόλες τις αποδείξεις, ωστόσο, η Ουάσιγκτον παρέμεινε ανένδοτη ότι η Ρωσία παραβιάζει τη Συνθήκη και δεν άλλαξε την πορεία της προς την άρση των δεσμεύων που απορρέουν από την INF.

Η Μόσχα, απαντώντας στους αμερικανικούς ισχυρισμούς, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι αγνόησε τις δικές της δεσμεύσεις στο πλαίσιο της INF, μεταξύ άλλων μέσω της παράνομης ανάπτυξης στρατιωτικών drones, της παραγωγής πυραύλων μέσου βεληνεκούς για «σκοπούς δοκιμής» εν μέσω των αμερικανικών προσπαθειών να κατασκευάσουν μια πυραυλική ασπίδα, καθώς και της ανάπτυξης των πυραυλικών αμυντικών στοιχείων Aegis Ashore σε Πολωνία και Ρουμανία, οι εκτοξευτές των οποίων η Μόσχα φοβάται ότι εύκολα θα μπορούσαν να μετατραπούν με τρόπο τέτοιο ώστε να εξαπολύουν πυρηνικούς πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον ρωσικών στόχων.

Tags:
πύραυλος 9M729, πύραυλος, INF, Συνθήκη INF, Ρωσία, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK