17:29 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Στην Τουρκία οι S-400 (118)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα καταστούν πλήρως λειτουργικά μέχρι τον Απρίλιο του 2020.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε την Τουρκία να μην καταστήσει λειτουργικό το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, ανέφεραν τα ΜΜΕ.

Ο Πομπέο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις στην Τουρκία και πως αναμένουν από την Άγκυρα ότι το σύστημα S-400 δεν θα ενεργοποιηθεί, ανέφερε την Πέμπτη το Bloomberg News.

Η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν συμφωνία για την παράδοση τεσσάρων συστοιχιών του συστήματος S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Τα πρώτα συστήματα έφτασαν στην Τουρκία νωρίτερα τον Ιούλιο.

Στις 17 Ιουλίου, ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε δήλωσή του ότι η αγορά του ρωσικού S-400 από την Τουρκία είχε καταστήσει αδύνατη τη διατήρηση της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35. Η Ουάσινγκτον δήλωσε στη συνέχεια ότι καταβάλει προσπάθειες για να περιορίσει τον ρόλο της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ ως μία μονομερή κίνηση που ενδεχομένως θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στις διμερείς σχέσεις.

Επιπλέον, κορυφαίοι Δημοκρατικοί της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ανέφεραν σε επιστολή τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα για την παραλαβή των S-400, προκειμένου να προφυλαχθούν οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ επέκριναν την προμήθεια των ρωσικών συστημάτων και επισήμαναν την ασυμβατότητα των S-400 με τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της συμμαχίας.

Θέμα:
Στην Τουρκία οι S-400 (118)
Tags:
υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αντιαεροπορική άμυνα, αντιαεροπορικά, οπλικά συστήματα, F-35, S-400, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK