18:59 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν επίσημα από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς (INF) σήμερα Παρασκευή 2 Αυγούστου, ενώ είχαν προαναγγείλει την κίνηση αυτή από τον Φεβρουάριο.

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν έναν νέο πύραυλο κρουζ με συμβατικό μη πυρηνικό φορτίο που λειτουργεί σε πλαίσιο το οποίο απαγορευόταν προηγουμένως από τη Συνθήκη INF και σκοπεύουν να τον δοκιμάσουν τις προσεχείς εβδομάδες, δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος στο CNN.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο νέος πύραυλος θα είναι η απάντηση της διοίκησης Τραμπ στην υποτιθέμενη μη τήρηση της Συνθήκης INF από τη Ρωσία και αναμένεται να βοηθήσει την Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει τη Μόσχα στην Ευρώπη.

Ο πύραυλος θα εκτοξευθεί από κινητό σύστημα εκτόξευσης, το οποίο βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος δεν κατονομάζεται. Η ίδια πηγή παρατήρησε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν επίσημα προγράμματα για την ανάπτυξη του νέου όπλου, δεδομένου ότι η INF εξακολουθούσε να ισχύει.

Το πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των επερχόμενων δοκιμών. Η μοίρα του πυραύλου εξαρτάται επίσης από τη χρηματοδότηση, η οποία δεν έχει εξασφαλισθεί ακόμη λόγω της αντίθεσης ορισμένων Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Πύραυλος BGM-109G
© CC0
Πύραυλος BGM-109G

Αν και οι ΗΠΑ θεωρούν τον νέο πύραυλο ως μέσο για την αντιμετώπιση της Ρωσίας στην Ευρώπη, δεν έχουν συζητήσει την ανάπτυξή του με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανέφερε η ίδια πηγή. Σύμφωνα με τον ανώνυμο αξιωματούχο, η Ουάσιγκτον επιθυμεί να αναπτύξει το νέο όπλο σε σημεία από τα οποία θα μπορούσε να υπερκεράσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας και να χτυπήσει «τα λιμάνια της χώρας, τις στρατιωτικές βάσεις ή τις κρίσιμες υποδομές».

Ωστόσο, μέχρι στιγμής κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν δήλωσε έτοιμο να φιλοξενήσει τους πυραύλους, αν και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα τέτοια σχέδια. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι θα απέχουν από την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων στην Ευρώπη. Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε τη Ρωσία να στοχεύσει τους αμερικανικούς σταθμούς εκτόξευσης.

Τα σχέδια για την ανάπτυξη των νέων αμερικανικών πυραύλων στην Ευρώπη ανακοινώθηκαν από την Ουάσιγκτον υπό το πρίσμα προειδοποίησης τον Φεβρουάριο 2019 ότι η χώρα θα αποσυρθεί από τη Συνθήκη INF, η οποία απαγόρευσε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων εδάφους με βεληνεκές από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη συνθήκη κατηγορώντας τη Ρωσία για την ανάπτυξη πυραύλου που φέρεται να παραβιάζει τους όρους της διεθνούς συμφωνίας.

Νωρίτερα, στις 20 Οκτωβρίου 2018 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τη Συνθήκη, κατηγορώντας τη Ρωσία και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν να αναπτύσσουν όπλα που απαγορεύονται βάσει της συμφωνίας. 

Η Ρωσία επανειλημμένα αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς και με τη σειρά της επεσήμανε ότι τα συστήματα Aegis Ashore των ΗΠΑ μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνικούς πυραύλους, οι οποίοι συνιστούν επίσης παραβίαση της συνθήκης.

Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που αναστέλλει τη συμμετοχή της Μόσχας στη συμφωνία ως συμμετρική απάντηση στην κίνηση της Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν επίσημα από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς (INF) σήμερα Παρασκευή 2 Αυγούστου.

Η Μόσχα χαρακτήρισε σοβαρό λάθος των ΗΠΑ την αποχώρηση από τη συνθήκη.

Σχετικά:

Μόσχα: Σοβαρό λάθος των ΗΠΑ η έξοδος από τη Συνθήκη INF
ΝΑΤΟ: Δεν θα αναπτύξουμε νέους πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη μετά την κατάρρευση της INF
Ο Πομπέο κατηγορεί τη Ρωσία ότι ευθύνεται για την κατάρρευση της συνθήκης INF
Μόσχα: Και επίσημα «νεκρή» η συνθήκη INF μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ
Tags:
Cruise, πύραυλος, πύραυλοι, ΗΠΑ, Ρωσία, Συνθήκη INF, INF
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK